Over Nordic Walking.

 

Nordic walking is een buitensport. Het is een wandeltraining met iets extra's: je loopt met stokken. Met de stokken kun je bij iedere stap lichtjes afzetten, net als bij langlaufen. Inderdaad krijg je veel opmerkingen van voorbijgangers die roepen “hee, je bent je ski's vergeten!“.

Waarom Nordic walking en geen gewone wandeltraining of “fitwalk“?

Nordic walking heeft veel voordelen en ik zal er een paar opnoemen.

Door het gebruik van de stokken gebruik je meer spieren. Je bovenlijf en armen werken volop mee. Knieën en heupen worden ontlast. Je verbruikt veel energie. Het is een goede mix van inspanning en ontspanning. De stappen die je zet zijn langer en krachtiger als met gewoon wandelen, in een uur kun je een heel eind komen. Het is een uitdaging om de techniek onder de knie te krijgen: het vereist een goede coördinatie. (Geeft niks als je het niet meteen onder de knie krijgt, iedereen kan het leren maar soms heeft het even tijd nodig. Ik denk dat de basis in één les is aan te leren. Hoewel, ik heb nog geen leservaring in Nordic walking en wie weet moet ik de laatste opmerking over een tijdje herroepen ;-) )

Verder verbrand je veel calorieën door de intensieve beweging en pittig tempo en is het een goede manier om je conditie te verbeteren, je hartslag is hoger als bij gewoon wandelen dus hart en longen worden getraind.

Een zeer groot voordeel van Nordic walking is dat het laagdrempelig is. Dat is met hardlopen niet het geval, dat is voor veel mensen te belastend. Nordic walking niet, iedereen kan het doen. Ook mensen met een fysieke beperking kunnen meedoen. Ik zit te denken aan de mensen die op donderdagochtend conditietraining in de sporthal doen en die graag ook buiten willen sporten en dan met name de senioren van deze groep – of eigenlijk: de veteranen :-) en ook mensen uit de groep van mijn sportbuurtwerk-collega's Astrid en Ron willen misschien wel aansluiten. Ik vind het ontzettend leuk dat ik met deze groep kan buitensporten.

Nordic Walking wordt ook veel gebruikt om mensen te laten revalideren, dus als je een blessure hebt kun je gewoon meedoen. Rust roest, maar zoek wel de juiste intensiteit. Bij Nordic walking zit je goed.

Nordic walking wordt beoefend in de Scandinavische landen, Oostenrijk, Italië en Duitsland. In Duitsland is Nordic walking een grote sport aan het worden, al ruim anderhalf miljoen mensen gaan regelmatig met de stokken op pad. In Nederland zijn het er pakweg 45 000, waaronder Erica Terpstra. Hardlopen heeft Connie Breukhoven als leading lady, Nordic Walking heeft de sportieve en invloedrijke Erica Terpstra!

En dan, waar komt het vandaan? Nordic walking komt uit Finland, het is begonnen als zomertraining voor de cross country skiërs en langlaufers. In 1997 is men hier mee begonnen. Inmiddels is het overgenomen door ruim honderdduizend wandelaars alleen al in Finland. In Amerika is er een vorm van wandelen die erg op Nordic wandelen lijkt: exerstriding. Ook hier worden stokken gebruikt, maar dan zonder handschoentjes. Exerstriding bestaat al 15 jaar.

En dan nog één van de belangrijkste effecten die ik nog niet heb genoemd: het ontspant de geest. Alle muizenissen zijn uit het hoofd verjaagd tijdens en na de training.

Tijdens de trainingen in het Westerpark zal er aandacht worden besteed aan de techniek van het Nordic wandelen, we gaan lekker een stuk lopen en onderweg staan er oefeningen op het programma.

 

Als je de techniek onder de knie hebt kun je ook zelf wandelingen gaan maken.

Voor de liefhebbers zijn er door het hele land loopevenementen waar je aan mee kunt doen. Twee voorbeelden hiervan: de Ronde Hoeploop in Ouderkerk aan de Amstel, ieder jaar in mei. Daar kunnen wandelaars een mooie route van 17 kilometer lopen en dit jaar waren daar veel Nordic wandelaars bij.

De Kikarun is ieder jaar in juni, en dit jaar is er voor het eerst ook een Nordic wandeltocht uitgezet met een afstand van 10 kilometer.