Hardloopgroep Westerpark

Eerste nieuwsbrief 2006

Het jaar 2005 in cijfers: totaal waren er het afgelopen jaar 2405 opkomsten (in het jaar daarvoor 1700). Die opkomsten werden gedaan door 170 verschillende mensen (het jaar daarvoor 127 verschillende mensen).

Van die 170 mensen waren er 70 man en 100 vrouw. De opkomst is fiftyfifty: mannen 1198 keer, vrouwen 1207 keer. Dus wat ik al lange tijd zie: minder mannen komen evenveel trainen dan meer vrouwen;-)

Lopers die 10x of vaker zijn geweest: 70.

Lopers die 1x zijn geweest: 36. Dit is 21% van het aantal mensen. Er is dus nogal wat verloop, en daar is ook ruimte voor in onze instuif-hardloopgroep. Een paar redenen voor onregelmatig en niet meer komen: verhuizingen, relaties, zwangerschappen, nieuwe baan, overwerken, vakanties, blessures, lopen in een groep totaal niet leuk vinden (of in ieder geval in onze groep) enzovoorts.

De drukste maand was traditiegetrouw juni. Toen was ook de week met het grootste verschil ooit: op de dinsdag 55 lopers, het grootste aantal lopers ooit en de donderdag daarop 5 lopers, het was toen zeer slecht weer. De opkomst van 55 lopers was een uitschieter, en kwam niet vaak voor. In het geval van een grote groep hebben Stephan en ik de groep in tweeën gedeeld, en halverwege de training omgewisseld. Dan loopt iedereen elkaar niet zo in de weg en krijgen de andere parkgebruikers ook de ruimte. Dat werkte prima.

Een belangrijk onderdeel van de trainingen zijn de tijdmetingen.

Redenen om tijdmetingen te doen:

° leuk vergelijkingsmateriaal voor later; loop je over een paar jaar nog steeds dezelfde tijd of haal je dat dan bij lange na niet? Of misschien ben je juist sneller geworden.

° het is een goede manier om bewust de afstand in te schatten zodat je je krachten goed leert verdelen. Hoe snel of hoe rustig start je, ben je een loper met een sterk eindschot of juist niet?

° hoe voel je je, denk je vooraf dat je een gooi kunt doen naar een persoonlijk record of is het een goed moment om rustig te lopen? Meestal het laatste, soms het eerste.

° je plek in het peloton wist je waarschijnlijk al, en met een loopje wordt nog eens duidelijk waar je plek is. Voorin, midden of achterin. Neem de plaats in waar je hoort, dat loopt het fijnst. Lopers achterin: realiseer je dat je in een andere groep wellicht voorin zou lopen en dat voor de kopgroep andersom kan gelden: in een zeer snelle groep lopen ze achterin ;-) kortom, alles is relatief.

° lopers met een competitieve instelling kunnen een beetje krachten meten. Er is voor die lopers altijd wel een loper in de buurt die je voor kunt proberen te blijven of in halen. En het is wel handig om tegen je verlies te kunnen: je wordt er vast ook wel eens uit gelopen.

° dit zijn leuke oefeningen voor de “echte” loopjes. Je raakt gewend aan de start, het op weg gaan, je plek kiezen in het peloton, lopers zoeken die jouw tempo hebben of een stuk alleen stevig tempo te lopen, inhalen en ingehaald worden. En ook weet je dat je er voor kunt kiezen om rustig te lopen.

° hoe langer je loopt, hoe minder persoonlijke records je loopt. En wie weet op gegeven moment zelfs niet meer. Dat betekent niet dat je niet meer goed kunt lopen. Wat is goed lopen? De snellere loper loopt natuurlijk niet beter dan de langzamere loper. Het is iets persoonlijks, je kunt het alleen voor jezelf vergelijken. Deel je de afstand goed in, gaat het makkelijk, heb je er zin in, loop je soepel enz. Dan kun je er een minuutje langer over doen dan vorig jaar, maar toch goed hebben gelopen.

Allemaal redenen dus om af en toe tijdmetingen te doen over de verschillende afstanden in het park. Door de jaren heen wordt de groep lopers die mee doet met loopevenementen steeds groter, ook binnen de hardloopgroep. Het lijkt me een leuk idee om een PR lijst samen te stellen, en pr staat dan voor persoonlijk record. Ik maak lijsten voor de verschillende afstanden,mannen en vrouwen apart. Voor de volgende afstanden kun je jouw gelopen tijden aan mij doorgeven: 5 kilometer, 10 kilometer, 15 kilometer, 16,1 kilometer, 21,1 kilometer en 42,1 kilometer. De route van 5 kilometer in het Westerpark telt ook mee dus de tijd die je daar gelopen hebt tijdens de training of een keertje zelf kun je mee laten tellen. Bij deze dus de oproep om je tijden aan mij door te geven van de afstanden uit het lijstje die je gelopen hebt. Langzame tijden, snelle tijden: kom maar op!

En dan een keuze uit de loopevenementen die de komende tijd op het programma staan.  

Zondag 5 maart de Middenmeerloop in Amsterdam Oost (5 en 10 kilometer). Inmiddels met chip. Leuk loopje, prima parcours.

Zondag 2 april de Sloterplasloop . 5 en 10 kilometer. Thuiswedstrijd, vlot parcours maar begint ook al redelijk druk te worden. Volgens mij nu ook met chip.

Maandag 17 april Utrecht halve marathon (tweede paasdag). Prima organisatie, parcours niet spectaculair maar wel okee. Goed georganiseerd.

Zondag 21 mei de Hoornmarathon met de 10 en 21,1 kilometer. Een parcours met keerpunt: de terugweg is vrijwel hetzelfde als de heenweg. Je komt alle lopers dan even tegen.

Zondag 11 juni de Ardennen halve marathon . Het is de derde editie en er is een zeer grote kans dat lopers van de hardloopgroep Westerpark als ware kamikazes daar weer doodleuk gaan meedoen. Het parcours is hetzelfde als vorig jaar en dat is gunstig.

Zondag 18 juni Leiden marathon met de 10 km en een halve marathon. Errug druk helaas, en het beste vooraf inschrijven.

Vrijdag 23 juni Midzomernachtcross met 5, 10 en 16,1 kilometer. Eén van de mooiste parcours. Niet over de heuvel maar wel mooi lichtspel met donker en licht op de avond.

Zondag 6 augustus de halve marathon van Vlieland , met ook de 5 en 10 kilometer. Wie weet gaan we weer.

Dit is een greep uit het aanbod waarvan ik weet dat er lopers meedoen van de hardloopgroep. Handig om één en ander alvast in te plannen. Alle loopjes zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer of met de fiets, behalve de Ardennen. Hou het prikbord in de gaten en ook op de homepage “de toekomst” komen de loopjes te staan.

Het is inmiddels een trend geworden om drinken mee te nemen tijdens de lange duurlopen, zeer goed! Ook in de winter verlies je veel vocht door te zweten en dat gaat ten koste van je prestaties tijdens het lopen en je herstel achteraf. Vocht dat je lichaam onttrekt aan de bloedbaan. Het bloed dikt in en het hart moet harder werken om je bloed rond te pompen. Drink op tijd, niet pas na anderhalf uur je eerste slok nemen. Begin al na een half uur. Tijdens de duurlopen kun je uitzoeken wat het beste werkt, de éne loper is de andere niet natuurlijk. Ikzelf neem als sportdrank graag rosevice mee, vruchtenlimonade. Je kunt zelf bepalen hoe zoet of hoe waterig je het mengt.

Is er nog leven naast het lopen, ga ik me afvragen na het nalezen van het bovenstaande? Gelukkig wel! Dus als je niet van plan bent om mee te lopen met de loopjes: groot gelijk. Ik ben er een groot voorstander van om het lopen af te wisselen met andere sporten (een keertje in de week fitness, conditietraining, fietsen en aerobics bijvoorbeeld) en een nóg groter voorstander om het sporten met bezigheden af te wisselen die helemaal niets met sport te maken hebben en dat lijkt me iedereen goed af te gaan ;-)

Vragen/opmerkingen/suggesties: laat het me weten!

Mijn email: jokehoed@planet.nl en telefoon: 06 41255027. Voor en na de training kan natuurlijk ook. Veel plezier met lopen én met alle andere bezigheden!

Joke.