Hardloopgroep Westerpark
Nieuwsbrief Herfst 2004
Na de Damloop gaat het altijd snel: opeens is het herfst. Aan het eind van de training wordt het al donker, dus eerdaags nemen we afscheid van het konijnendijkje en lopen we alleen nog op de verlichte paden. En er zijn meer veranderingen: het binnenprogramma van het sportbuurtwerk gaat in de week van 4 oktober van start in het Hogendorp Sportcentrum. Er zijn mensen die traditiegetrouw rond deze tijd helemaal overstappen op de binnentraining en er zijn mensen die een les nemen ter aanvulling op het hardlopen. Daarom even het programma op een rijtje:
Conditietraining
dinsdagavond 19.00 - 20.00 uur (Henny en Ron geven de les)
donderdagochtend 10.00 - 11.00 uur
vrijdagochtend 10.00 - 11.00 uur
4B plan ofwel aerobics
maandagavond 20.00 - 21.00 uur en 21.00 - 22.00 uur
woensdagochtend 10.00 - 11.00 uur
donderdagavond 20.00 - 21.00 uur en 21.00 - 22.00 uur (Albena geeft de les)
Fitness circuittraining (Ron geeft deze lessen):
dinsdagavond 19.00 - 20.30 uur
donderdagavond 18.30 - 20.00 uur
De lessen worden door mij gegeven, tenzij anders vermeld. En dan natuurlijk:
de hardloopgroep
Dit was officieel een zomergroep, maar vanaf het eerste jaar dat ik de trainer ben gaan de lessen door. Dit seizoen had ik het zó gedacht:
dinsdagavond 19.00 - 20.10 uur het hele jaar door, behalve in de kerstvakantie.
Donderdagavond 19.00 - 20.15 uur het hele jaar door, behalve december en januari.
Als je binnen gaat sporten, kun je altijd nog af en toe als het zo uitkomt een rondje hardlopen. Je kunt het doen op het tijdstip dat jou uitkomt en het kost niet veel tijd.
De doelgroep van de hardloopgroep.
Misschien eens leuk om op papier te zetten. De insteek van sportbuurtwerk is om het sporten voor iedereen toegankelijk te maken. Voor mij geldt deze laagdrempeligheid op twee manieren waardoor mensen makkelijk in de groep kunnen stappen:
- de trainingen zijn niet per definitie intensief, het is de bedoeling dat je na de training fit naar huis kan. Moe en voldaan maar niet kapot.
- de sfeer is aangenaam. De training is geen meting maar een meeting. Het verschil van sfeer tussen sportbuurtwerk en een sportschool is enorm. Ik kan me voorstellen dat veel mensen niet graag naar een sportschool gaan: op een sportschool maken mensen zelden een praatje met elkaar, en de sfeer van kijken en bekeken worden die er toch vaak is moet je liggen. Bij sportbuurtwerk speelt dit niet. Ook zijn er geen verplichtingen, je komt wanneer je wilt.
Deze insteek geeft ruimte voor mijn belangrijkste doelstelling: lopen met ontspanning. Niets hoeft, je zit lekker in je vel en je krijgt veel ruimte in je hoofd.
Het leuke van sportbuurtwerk is de grote variatie aan sporters die het aantrekt. Er is dan ook onderling veel verschil in tempo en afstand en ambitie. Het is een grote uitdaging voor mij om dat binnen de groep mogelijk te maken. De uitdaging voor de lopers zit hierin dat je goed bij jezelf blijft en altijd het tempo en de afstand loopt die bij je past. Gebruik het lopen in de groep als inspiratie en kijk op welke plek je doorgaans loopt in het peloton. Je kunt je optrekken aan de lopers die ongeveer jouw tempo lopen of iets sneller, en als je een keer rustig aan wilt doen laat je je iets terugzakken. Zo loop je ook eens bij andere mensen in de buurt. Dit zie ik veel mensen doen en het werkt goed, het zorgt ervoor dat je plezier hebt in het lopen. En zonder plezier kom je niet ver.
Over ambitie gesproken: waarom lopen mensen hard? Er zijn veel redenen te bedenken, maar ik denk dat één van de belangrijkste redenen in de hardloopgroep is: een goede conditie, ofwel je fit voelen. Een goede conditie heb je vrij snel als je regelmatig hardloopt. De volgende stap zou kunnen zijn om eens mee te doen aan loopevenementen, dat geeft een doel om naartoe te werken en eens te kijken wat voor tijden je loopt op de verschillende afstanden. Denk op de lange termijn met hardlopen: bijvoorbeeld volgend jaar met de Damloop meelopen als je dat nog niet hebt gedaan en geïnspireerd bent door de verrichtingen van de anderen. Of je probeert een tijd aan te scherpen die je hebt neergezet. Door de ervaring die je opdoet kun je steeds beter de “wedstrijd” indelen en wordt je tempogevoel goed ontwikkeld zodat je weet op welke eindtijd je afstevent. Let wel: persoonlijke records zijn leuk, maar niet geschikt als doel op zich. Tenslotte zal de progressie die je aanvankelijk maakt toch een beetje afvlakken. Veel lopers die al langere tijd in deze hardloopgroep meelopen bevinden zich op een aangenaam fitheidniveau en zijn niet per sé uit op verbetering, hoewel dat meestal wel gebeurd dankzij het door de tijd heen steeds makkelijker lopen en het opdoen van ervaring. Doelen kun je altijd stellen, en stel ze realistisch.
Om vast vooruit te plannen een lijst met loopevenementen:
De Sloterplasloop op zondag 3 oktober. Je kunt 5 kilometer of 10 kilometer lopen. Dit loopevenement beveel ik van harte aan, erg geschikt om eens te kijken wat voor tijd je neerzet op één van deze afstanden. Leuk georganiseerd, niet te druk en mooi parcours.
De Amsterdammarathon op zondag 17 oktober met 10 kilometer en de hele en halve marathon.
Start en finish in en rondom het Olympisch Stadion.
De Zevenheuvelenloop op zondag 21 november in Nijmegen. Afstand: 15 kilometer. We gaan met een groepje lopers met de trein. Alleen voorinschrijving, en een limiet van 18000 lopers.
Phanos Olympisch Stadionloop op zondag 5 dec, weer het Olympisch Stadion met 5 en 10 km.
Egmond halve marathon op zondag 9 januari 2005; dit jaar ook een 10,5 kilometer.
Vondelparkloop op zondag 16 januari 2005; 3.3, 6.6 en 10 kilometer (1, 2 of 3 rondjes dus).
Laats hebben we tijdens een training een route uit het boekje “Running guide Amsterdam” gelopen, een route van 5 kilometer lang. Nu zijn er twijfels gerezen of de afstand wel klopt omdat ik wat aanpassingen heb moeten doen doordat er een stuk van de route is afgezet wegens werkzaamheden. Nu heb ik Sjaak een paar keer aan de slag gezien met een GPS en dat lijkt me erg handig. Ik ga dus op zoek naar het meest handige systeem voor afstand en snelheidsmeting om de route na te meten. Ook is het dan mogelijk om een keertje een Coopertest uit te zetten tijdens een training (dit is een test om de conditie te meten; dat zit wel goed bij ons, maar het is misschien eens leuk om daar een cijfertje aan vast te plakken).
Houd het prikbord in de gaten en meld je aan bij de mailinglijst om op de hoogte te blijven.
En niet vergeten: op vertoning van deze nieuwsbrief bij Run2Day op de Overtoom krijg je 10% korting op hardloopschoenen.
Opmerkingen, vragen en suggesties:
kranendonkhoed@planet.nl tel. 020 - 6867037 / 06-41255027
www.xs4all.nl/~rjnoe/lopen - dit is de website van de hardloopgroep
http://mailman.tned.nl/mailman/listinfo/hardlopen - dit is de e-maillijst
www.zevenheuvelenloop.nl www.phanos.nl bij “wedstrijden”