Hardloopgroep Westerpark
Lente 2004
Het 5e seizoen is in volle gang. In januari waren de halve marathon van Egmond en de Vondelparkloop, in februari was Schoorl. Veel mensen van de hardloopgroep hebben mee gedaan, een record. De totale deelnemersaantallen breken overigens alle records, de Vondelparkloop kon de toestroom nauwelijks aan. Zie vooral ook de website voor verslagen en foto's van de evenementen. De trainingen zijn in februari weer begonnen, en daar zaten een paar zeer natte bij. De meeste mensen zijn niet waterproof, gezien de kleine groep waar we dan mee liepen. Het geheim van hardlopen in de regen: het is pas fijn als je er middenin zit. Het contrast met iedereen die lekker thuis zit is dan extra groot, en de voldoening ook.
Nog een paar weken en we trainen weer in het licht. Ook is het park open, we kunnen weer naar het kleine parkje. Dat geeft meer mogelijkheden: heuveltraining, grastraining en konijnendijkjetraining.
Vanaf donderdag 1 april beginnen de donderdagavondtrainingen weer, ik heb inval kunnen regelen voor mijn aerobiclessen in de Hogendorphal. Alleen training op de dinsdagavond vind ik toch een beetje kaal, ik wil veel buiten trainen.
Intervaltraining.
Pakweg 20 jaar geleden ging ik met mijn zus naar Schoorl, om een halve marathon te lopen. Er stond een groepje mensen te wachten bij de start, en toen het startschot viel vloog iedereen weg. Mijn zus en ik waren binnen een halve minuut alleen, helemaal samen vormden we de achterhoede en ik geloof niet dat we nog iemand hebben ingehaald. Dat is nu wel anders. Inmiddels staat er geen groepje aan de start maar een mensenmassa en moet je wel heel erg je best doen om als laatste te finishen. Ander voorbeeld: de Damloop. Ooit ben ik gestart op de Dam in Amsterdam, met dezelfde zus. Er was één startschot voor de hele groep. Ook dat is veranderd: urenlang zijn de lopers bezig te vertrekken vanaf de Prins Hendrikkade. Logistiek is het niet meer mogelijk om de mensen vanaf de Dam te laten vertrekken.
De trend zet zich gestaag voort: de Vondelparkloop dit jaar in januari kon de toeloop nauwelijks aan, de start werd een half uur verlaat. In 20 jaar heb ik zoiets nog niet meegemaakt in het Vondelpark. Niet alleen doen er meer mensen mee met loopevenementen, ook schijnt het dat de gemiddelde loopsnelheid daalt. Dat verbaast mij niet. Ik zie steeds meer “achterhoede” meedoen, mensen die de afstanden op een rustig tempo joggen (misschien proberen ze wel om heel hard te lopen, dat weet ik natuurlijk niet ;-). Ik vind het een stuk leuker nu er zoveel meer mensen hardlopen, van mij mag de rage voortgaan. Het deelnemersveld is nu veel diverser. In Amerika, het land van alle trends die wij zo graag volgen, is dit fenomeen al lang aan de gang. Vooral vrouwen doen massaal mee met loopevenementen en hebben als prioriteit om lekker te lopen en niet de tijd die je neerzet. Mannen moeten nog een beetje over de streep getrokken worden, die lopen over het algemeen liever in de voorhoede of ze lopen niet. Dit is een beetje een overdreven stelling, ik weet het, want er zijn genoeg mannen die de voordelen hebben ontdekt achterin: met een beetje trainen loop je al redelijk makkelijk een 10 kilometer, het is gezellig achterin en er zijn altijd mensen die veel te hard gestart zijn en die jij rustig en gestaag voorbij loopt. En vooral: rustige duurlopen zijn ontzettend gezond!
Dan is er ook een groep mensen die nooit of nauwelijks sporten, een keertje gaan hardlopen en vervolgens als een speer gaan. Dat heeft alles met aanleg te maken, en hoe dat precies zit weet ik niet. De stofwisseling wellicht, en het type spiervezels dat iemand heeft. Laat de verschillen voor wat ze zijn, en zorg dat je goed weet wat een prettig basistempo voor je is. Je hebt een rustig warming-up tempo en je basistempo zit daar iets boven. Loop je een kortere interval, dan zal het tempo weer iets sneller zijn. Mensen met een hoog basistempo kunnen veel verschil maken tussen warming-up tempo en intervaltempo, bij mensen met een laag basistempo zal het dicht bij elkaar liggen. De uitdaging voor de laatste groep is om het verschil iets groter te maken. Let op: alleen tempo lopen als je goed in je vel steekt en alles vanzelf lijkt te gaan. Nog op een rijtje:
- warming-up tempo
- basistempo, dit is een tempo dat je een langere tijd kunt volhouden. Bijvoorbeeld over een
afstand van 5 of 10 kilometer.
- intervaltempo. Kortere snelle stukken. Stevig aanzetten mag best af en toe, sprinten niet. We
zijn tenslotte duursporters.
Zorg goed voor je lichaam, je lichaam is je er erg dankbaar voor. De drie factoren die je zelf ten goede kunt beïnvloeden zijn inspanning, rust en voeding.
Ik ga even op de factor “inspanning” verder.
Als je traint dan belast je je lichaam, je verbruikt energie. Na het trainen herstelt je lichaam, het bouwt weer energie op. Je lichaam bouwt echter niet alleen de verbruikte energievoorraad weer op, maar vult extra aan. Kortom, na je herstel sta je er beter voor als vóór de inspanning.
Dit heet supercompensatie. Je moet om dit effect te behouden wel regelmatig blijven trainen.
Dan de factor “rust”: neem je niet genoeg rust tussen de trainingen dan zal je lichaam niet voldoende kunnen herstellen. Overigens: een rustige training kan ook als herstel gelden. Als je gaat hardlopen hoef je niet iedere keer de sterren van de hemel te lopen. Een rustig rondje volkstuinen is ook prima.
Het programma voor de komende tijd:
Zondag 4 april is de Sloterplasloop. Start en finish op atletiekbaan Ookmeer. Afstanden: 5 en 10 kilometer, de 5 om 11.00 uur en de 10 om 12.00 uur.
Vorig jaar 400 deelnemers. Bij de 10 is iedere kilometer aangegeven. Ik ga er zeker heen.
www.sloterplasloop.nl . Ik heb het voorstel om 's morgens 11.00 uur bij de fietsbrug aan de kant van de Jan van Galenstraat af te spreken.
In mei wil ik een halve marathon lopen, en ik kwam op de volgende mogelijkheid:
Zondag 16 mei in Enschede, zie www.enschedemarathon.nl
of:
2e Paasdag, 12 april: www.leidscherijnmarathon.nl start om 12.00 uur, 1 km lopen vanaf station Vleuten. Erg aantrekkelijk parcours, en na 3,5 km sluit je aan bij de achterhoede van de hele marathon (heerlijk, zelf hoef je maar de helft te lopen!).
Ik zie wel wat er op mijn pad komt.
Ook zag ik op onze website de Marikenloop aangekondigd, op zondag 23 mei in Nijmegen.
Dit is een vrouwenloop in Nijmegen, afstanden 5 en 10 kilometer. Lijkt me best leuk.
Ik wens iedereen een fijne lente toe,
Joke Hoed
020-6867037
Hou de laatste ontwikkelingen bij op de webzijde van de hardloopgroep:
www.xs4all.nl/~rjnoe/lopen en voel je vooral vrij om berichtjes op het prikbord te prikken.