Nordic Walking en materiaal.

 

Stokken of poles.

Wat het meest opvalt zijn natuurlijk de stokken. Ze lijken op skistokken of bergwandelstokken maar dan aangepast. Aan de stokken zitten handschoentjes en dat is zeer comfortabel: je hoeft niet de hele tijd te knijpen om de stok vast te houden, je kunt je handen steeds ontspannen. Dit is ook een onderdeel van de techniek: de stok steeds even loslaten en weer vastpakken (je opent je hand in de achterzwaai en pakt de stok vervolgens weer vast als je de stok mee naar voren neemt).

De stokken zijn er in verschillende maten, je kiest stokken die bij je lengte passen. Als je de stokken goed vast hebt dan zijn de ellebogen 90 graden gebogen. Je onderarmen zijn dus parallel met de grond.

Voor de lessen zijn er stokken beschikbaar van verschillende lengten. Er zal niet voor alle lengtes precies de goede stokken zijn, maar iets kortere stokken kan ook; liever niet te lang.

Er zijn stokken die verstelbaar zijn in lengte, maar daar zijn de meningen over verdeeld. De één is absoluut tegen en de ander adviseert juist wel verstelbare stokken omdat je dan de lengte kunt aanpassen en de stokken passen makkelijk in een rugzak. Een argument tégen verstelbare stokken is dat ze minder stabiel zijn als stokken uit één stuk. Zeker bij de goedkope stokken zijn er wel eens incidenten geweest met mensen die onderuit gingen omdat de stok doormidden brak. De verhalen klonken erg grappig maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat er iemand tijdens de training een nare val maakt. De krachtoverdracht schijnt bij stokken uit één stuk efficiënter te zijn. Wij gaan lopen met stokken die uit één stuk zijn.

Als je zelf stokken wilt kopen kun je bijvoorbeeld bij Xenos en de Lidl terecht voor goedkope stokken. Serieuze sportwinkels zoals Perry Sport hebben dure stokken op voorraad, zo tussen de 50 en 90 euro per paar afhankelijk waar ze van zijn gemaakt. De stokken van pakweg 50 euro zijn aluminium, de echt dure stokken zijn van carbon. Carbon is de beste keuze voor mensen die vaak willen lopen, het is licht en sterk tegelijk en het vangt de trillingen goed op wat beter is voor armen en schouders.

Wandelschoenen.

Het meest comfortabel zijn lage wandelschoenen met een stevig profiel. Maar goed, we lopen gewoon in het park en niet over ruig terrein dus je kunt ook een tijdje voort op wat minder perfecte schoenen als je niet meteen op kosten gejaagd wil worden. Lage wandelschoenen zijn te prefereren boven hoge wandelschoenen: het laat meer ruimte voor het bewegen van je voeten over. Je moet tijdens het lopen je voeten goed kunnen afwikkelen, dus de schoenen moeten soepel zijn. Ook bij de wandelschoenen kun je in alle prijsklassen terecht. Regelmatig zijn er bij Scapino prima schoenen te vinden die niet duur zijn en beantwoorden aan alle eisen.

De schoenen moeten meteen lekker zitten, de kans dat je schoenen kunt “inlopen“ is erg klein.

Regenjas.

Nordic walking is een buitensport. Als het regent: gewoon komen en een regenjas aandoen! Lopen in de regen is heerlijk.

Rugzakje.

Als je wat dingen wil meenemen kun je een rugzakje meenemen, daar heb je geen last van bij het lopen. Liefst een rugzakje dat je voor kunt vastklikken, dat zit iets steviger. Een heuptasje kan ook, en let er dan op dat het breedste gedeelte op je rug zit zodat je er geen last van hebt met je armen die immers heen en weer zwaaien langs je lichaam.

Drinken.

Voor een training van een uur is het niet noodzakelijk dat je water of iets anders te drinken meeneemt. Als het heel warm is kan het wel prettig zijn. Let er altijd op dat je overdag sowieso genoeg drinkt, en zeker niet alleen koffie maar ook genoeg water.

Stappenteller.

Voor de liefhebbers van meten en getalletjes: stappentellers zijn er in alle soorten en maten, van zeer eenvoudig tot zeer geavanceerd. Leuk om te kijken hoeveel je gelopen hebt bij de training of bij een wandeling, al dan niet met stokken. In het dagelijks bestaan kan het ook een hulpmiddel zijn om de norm van 10 000 stappen per dag te halen. Veel mensen zullen deze norm niet halen, maar het is de uitdaging waard: hoeveel stappen loop je gemiddeld per dag? Kun je het opbouwen naar 10 000 stappen per dag?

Kleding.

Draag makkelijk zittende kleding tijdens het lopen. Dit is helemaal naar eigen voorkeur in te vullen.

 

Dit is een hele lijst met voorbeelden en suggesties. Doe waar je je goed bij voelt!

Het belangrijkste is dat je jezelf meeneemt en lekker buiten komt sporten.

 

Het begint allemaal met de eerste stap: de stap naar de voordeur ;-)