Hardloopgroep Westerpark

Nieuwsbrief november 2007


We trainen weer een tijdje in het donker, en ik moet zeggen dat het niet tegenvalt. Het is een stuk rustiger in het park en dat heeft wel wat. Blijf wel alert op de andere parkbezoekers en dan vooral fietsers. Als groep nemen we wel eens brutaal veel ruimte in. Gelukkig heeft er nog nooit een botsing plaatsgevonden tussen een loper van ons en een fietser. Houd vooral rechts aan als je in het park loopt. Fietsers zullen netjes om je heen fietsen, ik heb nog nooit meegemaakt dan een fietser iemand in de rug heeft gereden. En als we linksaf slaan dan zitten we niet in de fietsruimte van een tegenligger. Een lampje op je kleding tijdens het hardlopen is wel zo handig, het maakt je goed zichtbaar. Over kleding gesproken: ik ben zeer verheugd om te zien dat er in de hardloopgroep goed is geïnvesteerd in functionele hardloopkleding. Daar zal niemand spijt van krijgen, tenzij de dure aanschaf alleen maar in de kast ligt te verstoffen ;-) en daar is een makkelijke remedie voor: schoenen aan en lopen.

Goede loopkleding is niet te warm of te koud omdat het goed ventileert en als het regent is het ook weer snel droog zoals we laatst op een donderdagavond merkten: het regende in het begin van de training stevig. Maar eenmaal op weg hield de regen op, en omdat iedereen goede kleding aan had waren we zó weer droog gewapperd.
Omdat we met een groep lopen staan we wel eens stil voor wat oefeningen en om op elkaar te wachten. Als het heel koud is, blijf dan in beweging. Loop wat andere lopers tegemoet, maak een extra rondje. In de winter wordt er meestal wat minder stilgestaan. De groep is behoorlijk divers, dus zoek altijd de ruimte voorin en achterin. Loop een lusje extra of sla een oefening over, wat je maar wilt en wat goed voor je werkt.

Duurlopen

Als je echt profijt wilt hebben van hardlopen, loop dan één keer per week een duurloop. Een duurloop op rustig tempo, en probeer een basis op te bouwen van een uur per week. Dat kun je altijd uitbouwen naar langer als je dat wilt. Dit naast de training in de groep, dat is een intervaltraining. Natuurlijk is het zo dat in onze hardloopgroep de meeste lopers af en toe komen meetrainen om aan hun conditie te werken en vaak doen deze “conditielopers” er een andere sport bij. Prima, de groep is zeer geschikt om op deze manier te benutten. Daarnaast zijn er ook lopers die regelmatig met loopevenementen meedoen en die inderdaad hun duurloopjes doen. Die zijn gemotiveerd om dat vast in hun weekprogramma op te nemen en dat wordt het steeds makkelijker om te doen omdat je er zo veel profijt van hebt. Ik schat dat in de zomer 20% van de lopers van de groep dit deden. Nu in de herfst denk ik 50% van de lopers.

Lange duurlopen

In de maanden december en januari gaan Wilma, Frank en ik lange duurlopen doen vanaf Big Ali. We starten zondagochtend om 9.30 uur en de afstand is ongeveer tussen de 22 en 27 kilometer. We nemen iedere keer een andere route, die op de voorafgaande vrijdagmiddag op de website wordt gezet. Zie op www.loopje.nl het aparte logo voor “Loopje op Zondagochtend”. We lopen gemiddeld 10 km/uur en we blijven bij elkaar als groep. Liefhebbers van langere afstanden kunnen meelopen wanneer ze maar willen. Deze lange duurlopen zijn voor iedereen geschikt die verder wil lopen als een halve marathon. En je kunt de duurlopen gebruiken als voorbereiding op een lente-marathon, bijvoorbeeld Rotterdam die op zondag 13 april 2008 is. De 30 kilometer van de Groet uit Schoorl Run op 10 februari 2008 past dan ook in het schema.

We zullen zien wie er mee komen lopen, ikzelf ben dan alvast in voorbereiding voor de volgende editie van de Amsterdammarathon in oktober 2008.



Het programma voor de komende tijd:

Zondagochtend 2 december staan er twee dingen op het programma; de eerste lange duurloop vanaf Big Ali met Wilma en mij. En die dag is ook de Olympisch Stadionloop met de afstanden 5 en 10 kilometer. Zie: www.olympischstadionloop.nl .

Vrijdagavond 14 december vieren we het sinterklaasfeest met de hardloopgroep. Hou het prikbord in de gaten. Dit keer niet in de Buurtboerderij want die wordt gerestaureerd maar in de Schakel. Een hele aparte locatie, zeer geschikt voor lopers die wel wat gewend zijn met trainen in de kou en donker en hier lekker warm en knus soep willen komen eten ;-)

Dinsdag 25 december is het de 1e kerstdag en is er ’s morgens een loopje in het Westerpark. Dit is in plaats van de training ’s avonds. We verzamelen om 9.45 uur bij Big Ali.

Dinsdagavond 1 januari is er gewoon training voor wie wil.

Verder gaan we met een groepje naar Egmond. Daar is de inschrijving al van gesloten. Voor de Groet uit Schoorl Run op zondag 10 februari kun je nog inschrijven. Er is een halve marathon en de 30 km, beide starten om 11.00 uur.


Ieder jaar gaan we twee keer een weekend kamperen. Begin juni gaan we naar de Ardennen om daar de halve of de hele marathon te lopen. Zie: www.coeurdelardenne.be/marathon .

In augustus gaan we naar Vlieland voor de 5, 10 of 21 kilometer: www.halvemarathonvlieland.nl . Dit jaar denken we erover om een extra weekend weg te gaan, en wel: http://www.la-bouillonnante.org in het zuiden van België. Daar kun je de 22 of 44 kilometer lopen, en we zijn vooraf gewaarschuwd: 90% van het parcours loopt over onverharde paden en de snelste loper deed dit jaar net gaan 2 uur over de 22 kilometer. Het lijkt me een leuke tocht om te maken en wie weet gaan er meer lopers mee.


Hou het prikbord regelmatig in de gaten. Voel je vrij om er zelf wat op te prikken en je kunt me altijd mailen en bellen.


Joke Hoed

www.loopje.nl

jokehoed@planet.nl

06 41255027 en 6867037