Nieuwsbrief november 2006

Hardloopgroep Westerpark



Standaard gaan de nieuwsbrieven over de komende loopjes, wat terugblikken en informatie over hardlopen. Deze nieuwsbrief is hier geen uitzondering op en ik begin met een zeer standaard onderwerp: hardloopkleding!

Een loper van de hardloopgroep zei eens: “de helft van de tijd heb je de verkeerde kleding aan”, en inderdaad had Brynley hiermee een goed punt. Tijdens de hittegolf afgelopen zomer was de kledingkeuze makkelijk: zo min mogelijk. Inmiddels is het november, en het is heel zacht weer. Maar als je ’s avonds op de fiets stapt naar de kinderboerderij kan het nog behoorlijk tegenvallen, het is dan ontzettend koud. En zodra je begint met hardlopen is het weer warm. Wat te doen? Ik zie veel lopers met katoenen kleding lopen, en dat is prima. Realiseer je wel dat je ook in de winter behoorlijk zweet en dan is je katoenen shirt kletsnat. Daarom zijn de functionele materialen van hardloopkleding ook zo comfortabel: ze werken vochtafvoerend (zweet), isolerend en beschermend.

Het standaard advies van drie-laagjes kleding is het beste.

1. een thermoshirt (naar voorkeur met korte of lange mouwen), dat voert zweet af naar de volgende laag zodat je droog blijft (vochtafvoer)

2. een loopshirt dat je warm houdt (isolatie) en ook het zweet naar de volgende laag afvoert

3. een jasje dat je beschermt tegen wind en regen.

Met zacht weer laat ik het thermoshirt meestal achterwege, die pak ik pas als het echt koud is. Ook een mogelijkheid: een thermoshirt met loopshirt, zonder jasje. Bij echt koud weer draag je alle drie de lagen.

Doorgaans kun je in de maanden van april tot en met oktober met korte broek lopen. Het is wel een verschil of je vanuit je voordeur meteen aan één stuk door gaat hardlopen of dat je met de hardloopgroep meedoet, dan wordt er tijdens de training gewacht op elkaar en stukjes gewandeld. Hou daar rekening mee bij je kledingkeuze. Voor de lopers die naar de kinderboerderij fietsen of wandelen: trek een oude trui of een goedkope trui van Zeeman over je loopkleding aan en stop die tijdens de training in een fietstas, dan kun je je trui na afloop weer aantrekken.

Behalve de juiste kleding zijn ook sommige accessoires handig: een horloge met stopwatchfunctie. Dat maakt sommige trainingen wat makkelijker, bijvoorbeeld bij een tijdmeting van “de kilometer”. En bij wat langere tijdsintervallen horen de voorste lopers niet altijd het fluitje dus dan is het ook wel fijn als lopers zelf de tijd in de gaten hebben.


De Realiteits Factor, ofwel de RF.

Onze loopgroep is een ontspannen loopgroep. We zijn recreanten die meer of minder tijd in het hardlopen steken en het graag doen. Veel lopers lopen zonder gericht doel, of het moet zijn voor de gezondheid en conditie. Een deel van de lopers stelt zich wel concrete doelen:

5 minuten sneller op de 10 kilometer, een keer een marathon lopen, 4 keer in de week trainen. Leuke doelen om jezelf te stellen, en het lekker om met getalletjes te puzzelen. De meeste lopers zullen door de tijd heen progressie maken en het waar kunnen maken. Zeker als de doelen realistisch zijn gesteld.

Wees echter niet al te teleurgesteld als de doelen niet (snel) worden gehaald: de RF is taaie factor, eentje die veelvuldig en graag zijn hoofd om de hoek steekt. De RF is de realiteitsfactor: het leven naast het hardlopen. Werken, kinderen opvoeden, uitjes, de belastingaangifte regelen, studeren, blessures, luieren, vakantie, lekker eten, griepjes, vrijwilligerswerk, enz enz.

Hou hier rekening mee als je (weer eens ;-) aan het fantaseren slaat over hardloopprestaties.

Ga losjes met doelstellingen om, gebruik ze als inspiratie. Hardloopschema’s houden geen rekening met de RF, dat moet je zelf doen. Als je gaat trainen voel je dan vooral vrij om te doen waar je zin in hebt op dat moment. Vind je dat je te weinig traint? Het moeilijkste moment is je schoenen aantrekken en de straat op gaan. Is deze stap gezet dan volgt de rest vanzelf en je weet de beloning al: die warme douche als je weer terug komt en het nasudderen van het fitte gevoel ná het lopen.


Nog een extraatje ná het sporten: op het prikbord van de hardloopgroep, op www.loopje.nl is er een link naar “blogjes”, je kunt daar je training neerschrijven in het algemene blogje “training” of een eigen blogje aanvragen.

Ik vind het leuk om daar te lezen wat de lopers zoal doen als ze op pad gaan.


Dan het programma voor de komende tijd, loopjes en een hardloopuitje. Eerst de loopjes op een rijtje, loopjes waarvan het zeker is dat er westerparkers aan meedoen:

Zondag 3 december is de Olympisch Stadionloop. Start en finish in het olympisch stadion.

Afstanden: 5 km (10.30 uur) en 10 km (11.15 uur).

Zondag 14 januari Egmond halve marathon. Wees op tijd met inschrijven, via www.egmondhalvemarathon.nl want vol is vol. Er is ook een kwart marathon, iets meer dan 10 km. met ook een stuk strand in het parcours.

Zondag 21 januari is de Vondelparkloop. Om 12.30 uur is de 10 km, drie rondes park. Je kunt ook 1 of 2 rondjes lopen, dan start je wat eerder.

Zondag 11 februari is de Groet uit Schoorl Run, met een 5 km, een 10 km, een halve marathon en een 30 km. Ook hier weer: schrijf op tijd in op www.groetuitschoorl.nl .

Zondag 1 april is de Parkstad Run: de Sloterplasloop in een nieuw jasje over het vernieuwde loop- en skeelerparcours dat momenteel wordt aangelegd rondom de Sloterplas. Er komt behalve een 5 en 10 km misschien ook een 16,1 km bij. Leuke ontwikkeling!

Maandag 9 april (tweede paasdag): de Utrecht marathon. Start is nu in Utrecht bij de Jaarbeurs, dus goed te bereiken met de trein. Nog niet alle afstanden en starttijden staan op de website www.marathonutrecht.nl maar er zal zeker een halve marathon zijn. Dit was ooit de Leidsche Rijn marathon.

De derde zondag in mei is waarschijnlijk weer de marathon van Hoorn, een zeer leuke loop. Met een 10 km en een halve marathon op het programma.


Het is al een paar jaar traditie: het sinterklaasfeest met de hardloopgroep. Té leuk om het dit jaar niet te doen, en de gedachte is om het dit keer tussen sinterklaas en kerst in te vieren. Het feestcomité heeft een avond op het oog: vrijdagavond 15 december. Jullie horen hier meer van!

Dan de kerstvakantie. De tweede kerstdag valt op een dinsdag, er is dan geen training. Ik ben een weekje weg, en donderdag 28 december is er óf een invaltrainer óf er zijn misschien lopers die met elkaar afspreken om samen een stukje te lopen. Dat zal op het prikbord worden gemeld.


De vorige nieuwsbrief dateert al weer van mei, een half jaar geleden. Een korte terugblik is wel op z’n plaats. Wat opviel het afgelopen half jaar is dat er een minder grote opkomst was dan het jaar daarvoor. Misschien een klein beetje door de hittegolf die wekenlang aanhield. Maar het is ook een trend die bij andere lessen van sportbuurtwerk te zien is. Er zijn ook heel wat sportscholen in de buurt, maar die lijken ook niet echt gouden tijden te beleven. En de hardloopgroepen van Agis, die nu ook in het Westerpark bezig zijn, zijn kleiner dan we verwacht hadden. Sportmoe, veel ander aanbod, lekker zelf in eigen tijd sporten? Ik ben benieuwd wat de reden is, gewoon uit interesse. De hardloopgroep heeft er verder geen last van, die gedijd goed ook zonder steeds weer meer lopersaantallen.

Daar staat weer wel tegenover dat de loopevenementen totaal níet te klagen hebben over gebrek aan belangstelling! Maanden van te voren zijn de grote bekende evenementen volgeboekt en moeten planning en parcours worden aangepast om de vele lopers aan te kunnen. En ook in de parken zijn er veel hardlopers, de “Homo Adidas” zoals bioloog en schrijver Midas Dekkers ons noemt . Nu ik het toch over hem heb: zijn laatste boek “Lichamelijke oefening’ is een aanrader voor liefhebbers van zijn schrijfstijl. Hij sabelt de hele gedachtenwereld en mythes rondom de sport neer, en neemt daar ruimschoots de tijd voor.


Op naar de winter!

Joke Hoed

www.loopje.nl