Hardloopgroep Westerpark

Nieuwsbrief november 2004

Het is inmiddels volop herfst en de feestdagen naderen al. Voor de lopers van de hardloopgroep is er goed nieuws: het programma van de hardloopgroep is vanaf nu het hele jaar door 2 trainingen per week, en in de kerstvakantie is er een rust ingelast. Dus als je lekker in donker en koude wilt hardlopen terwijl de meeste mensen knus binnenzitten: er is volop gelegenheid. En dinsdagavond steeds om de week geeft Stephan de training met zijn geheel eigen stijl. Hij legt meer de nadruk op loopscholing, loopstijl en intervaltraining. Een prettige aanvulling op mijn trainingen! Ik zal de drie tempo's nog eens op een rijtje zetten:

Tempo 1: rustig joggen. De loopsnelheid is laag. Bijvoorbeeld bij het inlopen of tussen de intervallen door. Je kunt makkelijk praten, je raakt niet buiten adem. Dit tempo moet je gemakkelijk lange tijd kunnen volhouden. Met dit tempo train je het uithoudingsvermogen.

Tempo 2: “steady state” tempo, dit is het tempo waarop je een langere afstand wilt lopen zoals een 3 kilometer of de Damloop. Je kunt nog praten, maar je hebt er geen behoefte aan. Des te vaker je dit tempo traint, des te sneller je wordt. Tempo 2 zal bij een 3 km iets hoger zijn dan bij een 10 km loop, het is belangrijk om jezelf hierin te leren kennen. Bij welk tempo jij je goed voelt, dat moet je zien uit te vinden.

Tempo 3: een snelheid waarbij je afziet en je benen zwaar gaan aanvoelen. Het is nuttig om dit af en toe te doen, je ervaart hoe het is om diep te gaan zoals bijvoorbeeld bij een eindsprint bij de Damloop zodat je nog nét voor die ene loper kunt finishen.

Stretchen.

Het stond een tijdje geleden zelfs in de krant: onderzoek wees uit dat stretchen geen nut heeft. Eén onderzoek zal ik met name noemen: de Groningse bewegingstherapeut Jan Halbertsma verklaarde in zijn promotieonderzoek dat het rekken van spieren niet langer of beweeglijker maakt. Hij heeft onderzoek gedaan naar het rekken van de hamstring. Het onderzoek werd in 1999 gedaan. Ikzelf heb één en ander over dit onderzoek gelezen en vind het een grote stap om te beweren dat stretchen geen zin heeft. Het verschil tussen praktijk en wetenschappelijk onderzoek is groot. Ik heb veel 60 plussers in mijn les bij de conditietraining, en ook 70- en 80 plussers. Het is me al jaren opgevallen dat de wat lenigere oudere mensen zich het prettigst voelen met sporten. Ook heb ik de oudere sporters vaak horen betreuren dat ze tijdenlang niet meer hadden gesport en veel souplesse kwijt waren geraakt. Juist weer wat rekken en losmaken naast de uithoudings- en krachtoefeningen doen deze mensen veel goed. Bijvoorbeeld schouders losdraaien geeft ruimte in het dagelijks leven, die veel mensen op hogere leeftijd niet meer hebben. Ik zie nog meer voordelen: blessures kunnen zich aanmelden door een verkorting van de spier. Als ik mijn kuiten stretch dan heb ik snel door of mijn gevoelige rechterkuit een beetje prettig aanvoelt of juist niet. Daar houd ik vervolgens rekening mee als ik ga lopen. Ook ruggen geven snel aan hoe het ervoor staat. Stijf of juist soepel, vaak is het een weerslag van hoe ik de afgelopen tijd bezig ben geweest: zwaar getraind, of juist te weinig; of veel aan m'n hoofd. Door te stretchen en te voelen ben je bij de les, en je concentreert je op een rustige manier op je lichaam. Als ik een spier stretch dan ga ik met mijn aandacht naar die plek toe. Ook: na een lange duurloop kunnen rug en heupen behoorlijk stijf aanvoelen, en behalve rust en warmte kunnen losmaakoefeningen helpen om dat te verzachten. Ik ken voorbeelden van sporters die beweren dat ze zonder stretchen niet goed functioneren. Voorbeeld: een loper die last van de liezen heeft tijdens de tempotrainingen, behalve als de loper de liezen regelmatig stretcht.

Tot nu toe is er dus geen wetenschappelijk bewijs dat het nut van stretchen aantoont. Maar er is zeker niet aangetoond dat stretchen en losmaken overbodig is. Conclusie: ik vind dat er genoeg redenen zijn om stretch- en losmaakoefeningen in het trainingsprogramma op te nemen. Het geeft rust in de training, de groep is bij elkaar, er zit regelmaat in het doen van de oefeningen en de lopers krijgen voorbeelden van dit soort oefeningen waar ze hun voordeel mee kunnen doen. Overigens wil ik best aannemen dat stretchen als onderdeel van de warming-up niet zal leiden tot minder blessures; als je een stukje gaat hardlopen kun je best vanuit een rustig tempo aan één stuk door lopen, en eindigen zonder stretchen. Dat er in de meeste sportlessen wordt gestretcht is ook een stukje traditie, en zoals ik al aangaf is het een goed moment om met de groep even stil te staan bij de diverse stretchoefeningen die je kunt doen.

Als je iets toe te voegen hebt aan mijn verhaal over stretchen, laat het me eens weten; heb jij voordeel bij bepaalde stretches en situaties, of juist helemaal niet? Het lijkt me interessant om eens te inventariseren hoe de lopers in de hardloopgroep dit ervaren en wat ze ervan vinden. Ik kom er dan in de volgende nieuwsbrief op terug.

Het programma voor de komende tijd:

Zondag 21 november spreken de lopers die 's morgens naar Nijmegen gaan af om samen met de trein te gaan. Een voorstel voor een tijdstip volgt nog.

Vrijdagavond 3 december wordt er voor de lopers van de hardloopgroep een Sinterklaasfeest georganiseerd. Annemieke is onze gastvrouw, en voel je vooral welkom om te komen. De locatie is op het Marcanti-eiland, en zoals ik al op het forum meldde: deze bijeenkomst is zeer geschikt voor mensen die niet om Sinterklaas geven en niet van spelletjes houden. Daar zal voor gezorgd worden door degenen die dit organiseren. De plannen die ik hoorde klonken erg leuk. Houd het prikbord in de gaten voor verdere informatie.

Zondag 5 december is de Phanos Olympisch Stadionloop. Er is een 5 en een 10 kilometerloop, met start en finish in het Olympisch Stadion. Niet een bijzonder mooi parcours, wel aantrekkelijk. Marjolein heeft dit de “pepernotenloop” gedoopt, en zij is er ook. Ik zal er zeker ook zijn. Na afloop zijn er pepernoten en chocoladesinterklaasjes en pietjes.

Zondag 9 januari is er de halve marathon van Egmond. Je kunt je alleen voorinschrijven voor deze loop, en als je mee wilt lopen moet je daar niet te lang mee wachten: er is een deelnemerslimiet die ieder jaar wordt gehaald. Nieuw dit jaar: een kwart marathon. Ook deze gaat voor een deel over het strand, en ieder jaar is het weer afwachten hoe het strand erbij ligt…. (even een verhaaltje tussendoor van “oma”: eind tachtiger jaren liep ik deze halve marathon met mijn zus. Toentertijd ging het parcours eerst door de duinen, en eindigde met het 7 kilometer lange stuk strand. Na een half uur ploegen door het mulle zand was de vuurtoren die het eind van het parcours markeerde nog geen millimeter groter geworden. Alle lopers achter in het deelnemersveld waaronder wij tweetjes hadden het erg zwaar. Die dag was er vloed, en we hadden op het strand 2 keuzes: in het water lopen of door het mulle zand dat door de lopers vóór ons ook nog eens tot een kraterveld was omgeploegd. Mijn zus en ik koesteren nog steeds warme herinneringen aan een loper die snikkend uitstapte. Ook sprak hij de woorden “hoe kunnen ze ons dit aandoen!” Dit gaf ons weer een beetje kracht, sommige lopers waren er dus nog erger aan toe dan wij. We hebben de eindstreep zonder wandelen gehaald, en dat vind ik nog steeds een groot wonder. De afgelopen jaren was het strand een stuk beter te belopen. Ook is het parcours omgegooid, je gaat al na 3 kilometer door het dorpje het strand op en dat vind ik prettiger. Wel lastig: na de duinen beland je in een soort niemandsland met wat velden aan de éne kant en wat onbestemde struiken aan de andere kant. Dat gaat eindeloos door, gelukkig wel hier en daar wat mensen die de lopers aanmoedigen. En het duurt eindeloos voor Egmond zelf zich aandient, werkelijk pas op het bittere eind van het parcours. Maar dan is de finish ook snel in zicht.)

Zondag 18 januari is de Vondelparkloop. Om 11.00 uur de 3,5 en 6,7 kilometer en om 12.00 uur de 10 kilometer. Een aanrader!

Kleding.

Het is inmiddels behoorlijk fris buiten, dus let op je kleding! Tijdens de trainingen staat de groep regelmatig even stil, let op dat je niet teveel afkoelt. Het meest beproefde systeem is het drielagen-systeem: de eerste laag is een thermohemd, met lange of korte mouwen. De tweede laag is een hardloopshirt met lange mouwen (als het heel koud is dan zijn er ook hardloopshirts van fleece die lekker warm zijn maar niet benauwd). De derde laag is een hardloopjack dat wind tegenhoudt en waterafstotend is. Als je het warm krijgt kun je altijd nog je jasje om je middel knopen. En let er ook op als je van en naar de training of duurloop fietst: óf onmiddellijk na afloop van de training op je fiets springen, óf een extra trui mee. Wat je kunt doen is een oude trui in een plastic tas om je stuur hangen voor na afloop, die hangt er meestal nog wel als je terug komt van het lopen. Als je de komende feestdagen uitgebreid viert met pakjes is het misschien een idee om één en ander op je verlanglijstje te zetten. Hardloopkleding is vrij prijzig, maar misschien kun je dat gewoon jezelf cadeau doen!

Andere cadeau-ideeën voor en door hardlopers: een stopwatch en dan het liefst om de pols omdat dat makkelijk afleest tijdens het lopen; een hardlooplampje voor in het donker; een gordel met kleine flesjes voor water of sportdrank tijdens de lange duurlopen; een muts als je last hebt van de kou (ongeveer 50% van de lichaamswarmte wordt via het hoofd afgegeven); loophandschoenen tegen bevroren vingers; een MP3spelertje of radiootje met goede koptelefoon die blijft zitten tijdens het lopen; een goed boek, zoals: “Looptijd” van Dirk van Weelden; “the Runningguide” met hardlooproutes in Amsterdam. En er is vast meer inspiratie onder de lopers.

En niet vergeten: op vertoning van deze nieuwsbrief bij Run2Day op de Overtoom krijg je 10% korting op hardloopschoenen.

Houd het prikbord in de gaten en meld je aan bij de mailinglijst om op de hoogte te blijven.

Voor opmerkingen, vragen en suggesties:

kranendonkhoed@planet.nl tel. 020 - 6867037 / 06-41255027

www.xs4all.nl/~rjnoe/lopen - dit is de website van de hardloopgroep

www.run2day.nl

www.phanos.nl

www.egmondhalvemarathon.nl

www.vondelparkloop.nl