Hardloopgroep Westerpark

Nieuwsbrief mei 2004

Het programma voor de komende tijd:

Vrijdagavond 18 juni is de midzomernachtcross. Om 20.45 uur start de 5 kilometer, en om 21.00 uur de 10 en de 16.1 kilometer. De voorinschrijving is tot zondag 13 juni, en je kunt ter plekke tot een kwartier voor de start inschrijven. Dat betekent dat de mensen voor de 5 kilometer pakweg 20.15 uur aanwezig moeten zijn om rustig te kunnen inschrijven. We kunnen weer verzamelen op het Hugo de Grootplein, mijn voorstel is om daar om 19.40 uur te verzamelen en om 19.45 uur te vertrekken.

We hebben het plan opgevat om een weekendje naar de Ardennen te gaan om daar een halve marathon op zondag 6 juni te lopen. Het idee is om vrijdag 4 juni weg te gaan en zondagmiddag weer terug te gaan. We huren een busje, en tot nu toe gaan mee: Jasper, Jeroen, Wilma, Peter, Jolein, Rody en ik. Willem en Henriette komen er ook naartoe. Niet iedereen van deze groep gaat mee lopen. Er is nog plaats in de bus!

Zondag 19 september is de Dam tot Damloop. Afstand: 16.1 kilometer. Start: de Prins Hendrikkade. Finish: de Peperstraat in Zaandam. Volgende week mag ik uit naam van stadsdeel Westerpark het contact met Randstad daarover aangaan, of we weer mee mogen met de businessloop. Helaas heeft het stadsdeel de laatste jaren behoorlijk bezuinigd op uitzendkrachten (waaronder ik), dus ik hoop dat Randstad het nog een goed idee vindt.

Er zijn dit jaar een paar veranderingen bij de Damloop, namelijk: je kunt alleen nog maar voorinschrijven en er is een limiet van 30 000 lopers. Het zou jammer zijn als we zelf moeten inschrijven, want dan staat niet iedereen in hetzelfde startvak en er staan dan geen lekkere hapjes en drankjes meer bij de finish op ons te wachten….

We zullen zien!

Ik heb een planning gemaakt voor de trainingen voor de Damloop. Als je het leuk vindt om daar wat meer serieus naar toe te werken dan zou je met een hardloopschema kunnen werken.

De schema's van de website van Run2Day zijn zeer aan te bevelen. Ze gaan uit van 3x trainen per week. Je kunt uiteraard één training uit het schema vervangen door een hardlooptraining bij de hardloopgroep of 2 trainingen, dan hoef je alleen nog één keer per week een duurloop te doen.

Als we maandag 24 mei als beginpunt nemen, dan hebben we 17 weken om voor te bereiden.

De Damloop is dan aan het eind van de 17e week. Op een rijtje:

Maandag 24 mei: de eerste officiële trainingsweek begint. Je start in de 7e week van het 5 kilometer schema.

Zondag 20 juni: je kunt 5 kilometer aaneen lopen, dit is na 4 weken training. Een goede test is vrijdagavond 18 juni. Om 20.45 uur start de 5 kilometer van de Midzomernachtcross, een loopevenement in het Amsterdamse Bos. Ook is er om 21.00 uur een 10 en een 16.1 kilometerloop. Zie ook www.midzomernachtcross.nl voor verdere informatie.

Maandag 21 juni: je begint aan het 10 kilometer schema. Dat duurt 8 weken, maar je streept 2 weken naar keuze weg. Het duurt dus 6 weken.

Zondag 1 augustus: je kunt 10 kilometer lopen. Bijvoorbeeld de paaltjesroute in het Amsterdamse Bos vanaf het bezoekerscentrum. Er is een 5, 10 en een 21 km afstand.

Maandag 2 augustus: je begint aan het 15 kilometer schema. Je hebt nog 7 weken, je streept dus één week weg.

Zondag 19 september: de Damloop!

Je begrijpt, dit is een voorstel. Mensen die al lang gewend zijn aan hun wekelijkse lange duurloop gaan hier gewoon mee verder! Wees creatief, in dit geval niet met kurk maar met de trainingen.

De meeste mensen zullen de komende maanden ook nog met vakantie gaan, en daardoor wellicht een tijdje niet kunnen hardlopen. Dat kan prima, en wederom weer met wat geschuif in de

trainingen. Als je terugkomt niet meteen weer volle bak gaan lopen, maar eerst een paar keer rustig inkomen. Dan merk je vanzelf waar je weer kunt instappen.

Nog even een belangrijke opmerking bij het schema voor de 10 kilometer: een paar keer hebben ze na een duurloop een “3x 80 meter sprint” in het programma staan. Met het woord sprint heb ik een beetje moeite. Duurlopers sprinten niet, maar die versnellen!!!

Een goed idee: houd een logboek bij! Dat kan met een geavanceerd computerprogramma, en het kan gewoon in een schriftje. Houd je trainingen bij, en je ziet of je regelmatig getraind hebt.

Ook kun je noteren hoe je je voelt na de training. Als je andere sporten beoefent dan schrijf je dat er natuurlijk ook bij.

Ik heb niet de illusie dat iedereen nu met sporthorloges, schema's en logboeken aan de weer gaat maar wie weet inspireer ik iemand met deze adviezen!

Schema's: www.run2day.nl

Opmerkingen, vragen en suggesties: je kunt me altijd mailen!

Joke Hoed

kranendonkhoed@planet.nl

www.xs4all.nl/~rjnoe/lopen

…….en blijf vooral berichtjes achterlaten op het prikbord