Hardloopgroep Westerpark

Nieuwsbrief augustus 2003

Het programma voor de komende tijd:

- oktober en november is er alleen training op de dinsdag;

Een paar feitjes van de afgelopen tijd:

Een tijdje geleden had ik een gesprek met iemand over hardlopen. Ze zei dat hardlopen helemaal niets voor haar was. Ze had het een tijdje geprobeerd, wekelijks een half uur joggen in het park. Maar ze kwam steeds bekaf thuis en dat verbeterde niet na een paar weken. Mijn suggestie was om dan iets rustiger te joggen, en eventueel iets korter. Bijvoorbeeld 20 minuten. Het antwoord: dan heb ik het gevoel dat ik niets gedaan heb.

Het is niet makkelijk om daar antwoord op te geven. Lopen is immers geen strijd die je voert met jezelf en tegen anderen. Lopen doe je voor je plezier, en ja het is ook gezond (ook al zijn er nogal wat medici en niet-medici die anders beweren). Duurlopen doe je in een cadans, in een prettig ritme dat je lange tijd kan volhouden. Als je moe wordt ga je gewoon door, want de moeheid komt en gaat. En als je je goed voorbereid hebt met minstens iedere week een duurloop (volgens mij geldt iedere afstand langer dan 1500 meter als middellange afstand) dan ben je echt niet veel vermoeider na 10 kilometer als na 7 kilometer. Dit is iets wat je moet ervaren, en dan ben je het waarschijnlijk met me eens.

Voor de mensen die nog nooit een wat langere afstand gelopen hebben, maar dat wel eens willen doen, is de Amsterdammarathon een goede gelegenheid: zondag 19 oktober is 's morgens om 11.15 uur de start van de 10 kilometer. De meeste mensen doen daar 50 - 60 minuten over. Ikzelf ben dit jaar van plan om mee te doen met de halve marathon, start om 14.00 uur. Het laatste stuk van het parcours schuift de halve marathon in de staart van de hele marathon, die 's morgens om 11.00 uur vertrokken is. Zeker is dat je dan tussen heel wat lijdende lopers terechtkomt. Voor alle lopers geldt: de finish is in het olympisch stadion.

Nog even iets over de quiz die ik in de lente heb gehouden. Daar had ik de volgende vraag gesteld:

Door de jaren heen zijn er veel tegenstanders geweest van het hardlopen, vooral uit de medische hoek. Eén aanklacht luidt dat tijdens het hardlopen al het zuurstof dat wordt ingeademd nodig is voor de spieren, en de hersenen daardoor een (tijdelijk) zuurstoftekort hebben. Hardlopers hebben dit argument altijd weggehoond. Ze beweren juist heel helder te kunnen denken tijdens lange duurlopen. Het geschil is geslecht, ook weer in een laboratorium met wielrenners.

Wie heeft gelijk gekregen?

  1. de medici die vreesden voor zuurstof tekort in de hersenen, echter dit is tijdelijk en na een half uurtje volledig hersteld

  2. de hardlopers die beweren dat dit klinkklare onzin is

In de hardloopgroep zijn er nogal wat mensen die een risico meer of minder niet schuwen; ze geloofden de bewering van de medici. De test in het laboratorium wees uit dat het verhaal over zuurstoftekort in de hersenen onzin is.

Dan de vraag over vetverbranding, iets dat erg actueel is nu 40% van de Nederlanders overgewicht heeft - en dan wordt bedoeld overgewicht met nadelige gevolgen voor de gezondheid. Op sportscholen wordt vaak het advies gegeven om trainingsvormen te kiezen met een lage intensiteit, zoals wandelen omdat je dan meer vet zou verbranden als bij bijvoorbeeld hardlopen. Ofwel: wie verbranden er meer vet, de wandelaars die zaterdag 20 september de Damloop wandelen (een nieuw onderdeel van de Damloop) of de lopers die zondag 21 september de 16 kilometer joggend afleggen?

Hier zijn de cijfers:

30 minuten wandelen, in een tempo van 5.5 km per uur geeft het volgende verbrandingsresultaat:

60% koolhydraten, 40% vet. Totaal aantal calorieën: 155.

30 minuten hardlopen, in een tempo van 10 km per uur:

75% koolhydraten, 25% vet. Totaal aantal calorieën: 375.

Dus wandelen geeft relatief een hoger percentage vetverbranding, maar absoluut gezien verbrand je het meeste met hardlopen.

In het geval van de Damloop zouden de wandelaars in dit voorbeeld pakweg 3 uur lopen over de 16.1 kilometer, en daarbij 600 calorieën verbranden.

De hardlopers doen er 1.36 uur over en verbranden 1200 calorieën.

Het is maar een weetje, en sporten doe je natuurlijk omdat:

Volgende keer meer over verschil in tempo tussen mannen en vrouwen.

Vragen, opmerkingen en suggesties zijn altijd welkom.

Joke Hoed

Telefoon 6867037

kranendonkhoed@planet.nl