- - www.loopje.nl - -

Joke's Blogje


archief 2010

Dit is een archief, het actuele blogje staat hier.

Date: Fri Dec 31 19:41:38 2010

tekst = Gisterochtend 14,5 km erbij en daarmee heb ik de 1300 gehaald :-) Ben benieuwd wat ik hier volgend jaar voor getal kan typen. Groetjes, Joke.


Date: Wed Dec 29 21:18:53 2010

tekst = O ja, de bodyattack (everything else is just a warm up): 100 stuks. Ongeveer 2 per week, en dat is ook het officiële advies. Drie keer is teveel, het is dan niet de vraag óf je geblesseerd raakt maar wanneer en waar. En de kilometers, die tikken wel wat vlotter aan de laatste tijd. Dat gaat komend wel door zo lijkt me. Mijn hardloopindentiteitscrisis die ik een paar jaar heb (vandaar die zeer weinige km's in 2008) is nog niet voorbij. Ik moet nog even het licht zien ;-) Groetjes, Joke.


Date: Wed Dec 29 14:53:54 2010

tekst = Dit is een mooie stijgende lijn, Joke! Binnen twee jaar een ruime verdubbeling van het aantal kilometers. Als je dit nog eens twee jaar door weet te zetten, zit je in 2012 boven de 2500 km! ;-) // - eric


Date: Wed Dec 29 13:29:19 2010

tekst = Ik mis in dit verslag het aantal Body-attack lessen. Die tellen toch ook echt mee hoor! Ik zie soms na een BP hoe jullie daar tekeergaan en dan denk ik maar een ding: crazy! Jeroen


Date: Tue Dec 28 23:05:40 2010

tekst = In 2008 liep ik 558 km, in 2009 liep ik 842 km en in 2010 liep ik 1286 km (daar valt in drie dagen nog wel 1300 van te maken). Een opgaande lijn. Dit jaar heb ik met drie officiële loopevementen gelopen: de halve van La Roche, de 5 km van de Midzomernachtcross en de hele van Amsterdam. En regelmatig "onofficiële" loopjes gelopen. Dit jaar 167 pumplessen, en dat is beter dan de 226 in 2009; dat was een beetje vdpg (van de pot gerukt, excuses voor de grove taal). Met deze betere balans heb ik uitzicht op wat leuke doelen, zoals een kilo erbij bij iedere spiergroep en meer loopkilometers waardoor het lopen ook makkelijker gaat. De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens en op zich ben ik niet te beroerd om ook een tegeltje bij te dragen, maar doelen stellen is net wat anders dan goede voornemens voornemen :-) Groetjes, Joke.


Date: Fri Dec 17 14:54:28 2010

tekst = Jammer dat ik vanmorgen mijn duurloopje moest overslaan (wegens invalwerk). Dan had ik in het donker in de sneeuwvlokken gelopen, dat was vast prachtig. Morgen naar de Ardennen voor een weekje (als de wegen niet dicht gesneeuwd zijn). Daar ligt ook een pak sneeuw, dat kan niet anders. Groetjes, Joke.


Date: Sun Dec 12 14:41:20 2010

tekst = Nog even over de pasfrequentie: bij chirunning is het de bedoeling dat lopers een pasfrequentie van ongeveer 180 passen per minuut aanhouden. Dit is niet per sé bedacht om sneller te lopen maar om met minder inspanning te lopen. Of dat ook zo is, is een groot punt van discussie op internet. Mijn pasfrequentie ligt ongeveer op 165 stappen per minuut, en afgelopen week heb ik een paar stukken gelopen met 170 stappen per minuut. Tempo bleef hetzelfde, de stappen waren dus wat kleiner dan anders. Niet dat er veel verschil is met deze cijfers, maar het voelt wel anders aan. Allereerst is het de bedoeling dat je lichaam iets voorover leunt "als een boekenkast die voorover helt". Een mooi beeld, die boekenkast, met dank aan Jasper. Als je sneller wilt lopen dan hel je iets meer voorover en worden je stappen wat groter. Geen grotere stap naar voren, maar je opent je stap naar achter. Voetplaatsing: onder je lichaam. Als je aan komt lopen dan kunnen andere lopers niet onder je zolen bij de tenen kijken want je houdt je voeten vlak. Veel aandachtspunten dus, ik verveel me niet als ik loop. Leuk om eens een focus te hebben bij het lopen. Het bevalt me. Groetjes, Joke.


Date: Sat Dec 11 22:53:28 2010

tekst = Hoi Eric, ja jij bent jaloers. Op mijn prachtige pasfrequentie natuurlijk ;-) Maar je bedoelt waarschijnlijk Raimond. Het is wel een gegeven dat New York een paar snaren weet te raken bij lopers. Bij de nederlandse lopers lijken de twee meest gelopen marathons Rotterdam en New York te zijn. Daar hebben ze waarschijnlijk goede redenen voor! Groetjes, Joke.


Date: Sat Dec 11 18:57:39 2010

tekst = Ik ken een loper die nu erg jaloers op je is...! // - eric


Date: Sat Dec 11 11:10:15 2010

tekst = Ik word hier een beetje gedist op mijn blogje, en sta met m'n mond vol tanden. Nou ja, wie het laatst lacht lacht het best. Gisteravond ben ik uitgenodigd voor de New York marathon volgend jaar, betaald en wel :-) Nu is het de vraag of het doorgaat (dat hoor ik in februari) en ik betaal natuurlijk wel zelf. Want het is voor een goed doel, en dan vind ik dat je zelf je reis moet betalen. Sento - Club Marnix wil er met een team naar toe. Er zijn daar nauwelijks lopers, en de "baas" van Sento - Club Marnix heeft niets met hardlopen maar wel twee keer een marathon gelopen. In New York liep hij 4.15 uur, met drie maanden één à twee keer per week trainen. De tranen schieten hem bij wijze van spreke nog in de ogen bij de herinnering aan New York. Wie weet ga ik het meemaken. Groetjes, Joke.


Date: Fri Dec 10 00:17:55 2010

tekst = Dat lijkt me een goede aanpak, Joke! Pasfrequentie van 170 per minuut en een paslengte van 90 cm levert een marathoneindtijd op van 4.35.47. 180 passen per minuut (oftewel 3 per seconde) is een ideaal ritme! En in dat tempo loop je met diezelfde paslengte ineens een eindtijd van 4.20.28! Doen! ;-) Vanaf dat moment hoef je alleen nog maar je pas te verlengen. Bijvoorbeeld tot een lengte van 1.90 meter, waarmee je dan tevens ongemerkt het wereldrecord zult evenaren. Wanneer de topatleten iets minder lui zouden zijn en slechts één pasje per minuut meer lopen (zeg nou eerlijk: wat is nou 1 pas per minuut...?), kruipen ze onder het record van Gebreselassie. Met vijf passen per minuut meer òf 6 cm per pas meer, zou er eindelijk eens onder de twee uur gelopen kunnen worden. En euh...? Waarom doet niemand dat? ;-) // - eric


Date: Thu Dec 9 22:56:22 2010

tekst = Vanmorgen weer een duurloopje gedaan van 15 km. Een paar stukjes gewandeld, er waren een paar stukken niet echt lekker te belopen. Met name bij "de kilometer" langs de voetbalvelden was het keihard opgevriesd maar daar kon ik over de parallelweg lopen. De Seineweg overgestoken en dan het donkere stuk in, ook met opgevroren bobbels en richels. Weer even wandelen. Zo lang mogelijk geprobeerd te rekken zodat ik niet verder dan de heuvel hoefde, en daar kwam Bram aan. Toen ging het hagelen en dat gaf weer een andere oppervlakte, beter. En dan lopen we samen, dat gaat ook meteen makkelijker. Weer het stuk terug en langs de snelweg en bij de hoek begraafplaats sla ik af naar huis en Bram gaat door naar oost. Ik zag net op dit blogje dat ik op 28 juni schrijf dat ik vijf dagen spierpijn had van de toenmalige nieuwe lunge track. En daar heb ik nog steeds last van, het straalt van mijn hamstring uit naar mijn zitbeen. Of andersom. Dus al een half jaar! Ik ga er wat aan doen, ik kan het wel steeds met mijn duim wegdrukken maar de pijn kruipt er toch iedere keer weer in. Niet verkeerd om nu met chirunning bezig te zijn, ik oefen kleinere passen en heb een paar keer een stuk met een metronoom gelopen. Die geeft het pastempo aan, ik zet 'm op 170 stappen per minuut. Het is de bedoeling dat je naar 180 stappen per minuut toewerkt. Wie weet. Lopen met een metronoom is helemaal niet vervelend. Ik wilde met af en toe een minuut beginnen maar ik laat 'm rustig een half uurtje aan. Loopt prima, piep piep piep. Geeft minder impact, de kleinere vlotte pas en het iets vooroverhellen. Tot nu toe bevalt het me wel. Groetjes, Joke.


Date: Thu Nov 25 22:10:58 2010

tekst = Een paar rare weken achter de rug. Geen bodypump maar wel veel gelopen. Lekker wat kilometertjes gemaakt, waaronder een duurloop met Pieter door het Twiske. Ook nog over het Perenpad, honderd meter van mijn ouderlijk huis af waar mijn ouders nog steeds wonen en waar ik die middag op bezoek zou gaan. En een paar duurloopjes in de ochtend die ik nog vaak wil lopen: in het donker richting Halfweg, en dan met Bram terug naar de hoek begraafplaats. Hij loopt dan verder naar zijn werk. Op de heenweg loop ik de eerste 4 kilometer in een half uur, en zelfs een rekenramp als ik weet dan dat dat 8 km/uur is. Heerlijk tempo! Ik ga ook altijd even de heuvel op, en verderop dat kleine steile heuveltje met die glijbaan. Dan probeer de chirunning-manier uit, en het werkt. Zonder de chirunning-manier werkt het vast ook maar mét is net even meer speciaal. En zelfs ik blijk zo'n rottig steil stukje af te kunnen maar het is ook weer niet zo dat ik dan meteen over het parcours van Bouillon zal kunnen vliegen ;-) daar is wel meer training voor nodig. En verder probeer ik ook de Bramrunning-manier, stukken door het bermgras. Dat halveert meteen mijn tempo, het is gewoon pure krachttraining. Maar alles wat je vaak doet went dus gewoon vaak doen dus. Het is wel zo dat hij de meest rottige stukken bermgras weet te vinden, ik weet wel een paar lange stukken waar het gras lekker als een tapijtje ligt maar die afslag nemen we niet. Gisteravond weer voor het eerst de BP gegeven met Donna, én de bodyattack en het is een slecht teken dat ik vandaag geen spierpijn heb. Die slaat morgen dubbel toe. Nou ja, ik ben wel wat spierpijn gewend :-) Groetjes, Joke.


Date: Thu Oct 28 12:02:36 2010

tekst = Afgelopen zaterdag heb ik met Sheila de laatste ochtend van de cursus chirunning gedaan, en het was meteen de leukste ochtend. We gingen lopen (eindelijk!;-) in het bos, dit keer werd ons uitgelegd hoe je het beste kunt klimmen en dalen. Dit wil ik iedere week wel, dit is zo leuk! Voor het eerst dat ik techniektraining leuk vind bij hardlopen. En gisterochtend deed ik mee met een bootcamp les in het Vondelpark. Het was een bootcamp “light”, want voor “mommy’s”. Een leuke training, inderdaad met buikspieroefeningen liggend in het natte gras. Maar ik blijf erbij dat niets in de schaduw kan staan bij “gewoon” wat hardlopen en bodypump. Veel efficiënter, ook voor deze doelgroep. Want die paar lunges (uitvalpassen) en squats, tja, het is inderdaad “light” en niet het echte werk. Ik ga ook een keer mee doen met een zwaardere bootcamp, en dat zal inderdaad wel zwaar zijn maar het zal nooit de intensiteit en gevarieerdheid van pump kunnen benaderen. Wie weet ga ik ook lessen geven voor de bootcampclub. Lastig vind ik dat ze veel doelgroeplessen hebben, behalve mommy’s oa ook voor babes en early birds. Ik vind het praktischer om een alles insluitende les te geven en niet zo in hokjes te denken. Joke.


Date: Sun Oct 17 20:53:51 2010

tekst = Mijn dienstregeling verliep uitstekend tot de 35 km. Steeds etappes van 7 km: naar de zeven km in drie kwartier, naar 14 km in drie kwartier, naar de 21 km in drie kwartier, naar de 28 km in 43 minuten (inclusief plaspauze), naar de 35 km in 47 minuten. Dan ruim een uur naar de finish, een lekker verval. Ik moest twee keer een lang stuk wandelen omdat ik steken kreeg en misselijk werd. Wandelen nam de klacht wel weg, een zege die niet iedereen vergeven was want er werd wat geleden om me heen. Uiteindelijk in het Vondelpark weer op gang gekomen, goed buikademhalen en ik kwam weer in het olympisch stadion terecht met stralende westerparkers op de tribune. Voelde me supergoed, maar sinds ik thuis ben crepeer ik van de spierpijn. Eerst nog maar even een rondje met de hond lopen, dat zal me goed doen :-) Groetjes, Joke.



Date: Sat Oct 16 20:00:22 2010

tekst = Mijn beoogd loopschema ("dienstregeling") voor morgen is om de marathon in 6 stukken te hakken, 6 stukken van 7 km. Ieder stuk drie kwartier. Met hopelijke eindtijd (of iets wat daar niet te ver van afwijkt) 4.30 uur. Zo min mogelijk op horloge kijken, en zo min mogelijk naar de kilometerbordjes. De zes punten weet ik ongeveer: de eerste na het rondje Vondelpark, bijna bij het stadion. Het tweede punt is langs de Amstel ter hoogte van het Amstelpark. Het derde punt is vlak na de brug na Ouderkerk aan de Amstel, dan aan het einde van de Van der Madeweg, dan op de Zeeburgerdijk en als laatste natuurlijk het olympisch stadion :-) Groetjes, Joke.


Date: Tue Oct 12 15:16:40 2010

tekst = Het is leuk om de loopstijlen op de twee filmpjes hieronder met elkaar te vergelijken, omdat daaruit blijkt dat ze het allebei (volgens elkaars inzichten althans) helemaal fout doen. Met alle suggesties hoe het wel en niet zou moeten, mag dit beroemde finishfilmpje niet ontbreken! (http://www.youtube.com/watch?v=p1UvxxYIv3U) Misschien idee voor vanavond: de Olympische finish die Joke vaker in het Westerpark traint? ;-) Ik vraag me af of die lopers in Oosters(ge)wijs in chi-stijl of Amerikaansmicrofibraalgereduceerd gestart zijn. Indien de wijsheid zoals vaak beweerd wordt in het midden ligt, dan komt die niet uit het Verre Oosten, noch uit het Amerikaanse westen, maar precies in het midden oftewel centrum daarvan: Amsterdam... ;-) // - eric


Date: Tue Oct 12 14:42:43 2010

tekst = Wereldwijd zijn er miljoenen hardlopers, en het overgrote deel daarvan trekt gewoon zijn/haar schoenen aan en gaat lopen. Zonder loopscholing, zonder technische aanwijzingen. Zo heb ik het ook altijd gedaan en zo zal ik het altijd blijven doen. Het mooiste van hardlopen vind ik de vrijheid. Dus geen gezeur aan mijn hoofd hoe het wel of niet moet. Er zijn hardlooptrainers die vinden dat je niet zomaar mag gaan lopen, je moet het eerst leren. Er zijn lopers die vinden dat als je op hardloopschoenen loopt dat je dan slachtoffer bent van de sterke lobby van de schoenenfabrikanten. Er zijn lopers die vinden dat je niet met tijden bezig moet zijn, het is "typisch westers" om met prestaties bezig te zijn. Zo is er voor ieder wat wils. Soms ben ik nieuwsgierig naar zo'n denkbeeld. Vandaar dat ik mee doe met de cursus chirunning, gewoon nieuwsgierigheid dus en wie weet haal ik er iets voor mezelf uit. Zeker is dat ik er al een paar dingen van heb opgestoken. Wat me opvalt: laat het woord "chi" vallen, en/of "chirunning" en veel mensen zijn meteen geïnteresseerd. Ook mensen die niets met hardlopen hebben. Blijkbaar heeft de term "chi" aantrekkingskracht, maar het wekt ook weerzin. Op een hardloopforum schreef iemand over chirunning ""met hocuspocus en claims die in strijd zijn met natuurkunde van 2 VWO"". In het boek van de grondlegger van chirunning las ik ""toen ik me ging verdiepen in de natuurkundige kant van (hardloop)efficiëntie"". Het zal af en toe wel lastig zijn voor de mastertrainers, als ze kritische deelnemers in de cursus hebben :-) Groetjes, Joke.


Date: Tue Oct 12 13:51:58 2010

tekst = Pieter, dat klinkt wel een beetje zorgwekkend zo'n beperkte bewegingsuitslag. Ik stel een thaise flexbehandeling voor, meteen uit te voeren na de training vanavond. Bij deze behandelingsmethode gaat de patiënt in het gras liggen en gaan er drie mensen boven op zijn/haar rug staan terwijl een vierde persoon keihard aan je ledematen trekt. Misschien kunnen we vanavond tijdens de training meteen nog een paar andere gegadigden voor deze effectieve therapie aanwijzen. Groetjes, Joke.


Date: Tue Oct 12 12:56:31 2010

tekst = Kan best gevaarlijk zijn dat chi running! Afgelopen zaterdag liep ik bij Berg en Dal en daar hebben meerdere lopers blijkbaar de chi running technieken toegepast: niet de tenen optillen en gebruik maken van de zwaartekracht. Als er dan een boomwortel op het pad ligt... lig je na een kort zweefmoment languit op het pad. Verder heb ik naar aanleiding van het eerste filmpje (http://www.youtube.com/watch?v=0hqspH_OTzA) even gekeken hoe het met mijn "flexibility requirements" staat. Ik kom tot 90 graden hamstring range (ipv 135), 30 graden hip extension (ipv 60) en 80 graden hip flexion (ipv 90). Nog een wonder dat deze stijve hark kan hardlopen! /-Pieter


Date: Tue Oct 12 11:18:02 2010

tekst = Voor de liefhebbbers nog een filmpje op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_UYkAB18wgs . Het is van een "master chirunning instructor" en zij heeft het in dit filmje over de juiste houding. Ook laat zij zien hoe ze loopt. Bij chirunning is het de bedoeling dat je je tenen niet optilt als je been naar voren komt, de "toelift" van het vorige filmpje twee berichtjes hieronder. Je landt op een vlakke voet, niet op de hielen. Om te zien of iemand zijn tenen teveel optilt (teveel dorsaal flexie in het enkelgewricht) naar de smaak van chirunning dan is dat te zien als iemand naar je toejogt, je zou dan de zool onder de schoen niet mogen zien. In dit filmpje lijkt de vrouw haar tenen wel degelijk op te tillen én landt ze dus op haar hielen. Dus zelfs na drie jaar chirunning kan het nog behoorlijk lastig zijn om jezelf een andere looptechniek eigen te maken. Groetjes, Joke.


Date: Mon Oct 11 21:36:56 2010

tekst = Mooi om in dit filmpje te zien wat de gevolgen zijn van ineffectief lopen. Ik geloof direct dat er veel winst te behalen valt met de juiste beweging. Je kunt dat natuurlijk ook op de wijze van dit filmpje doen en suggereren dat Afrikaanse renners helemaal niet genetisch superieur zijn en Amerikaanse renners eigenlijk veel beter zijn. Het enige wat Amerikaanse lopers nog niet op orde hebben is hun geometrie... Tja... even wat op en neer gehuppel beperken en een paar hoeken aanpassen en de eerste loper die de marathon onder de 2 uur loopt is (inderdaad: u raadt het al) een Amerikaan. // - eric


Date: Mon Oct 11 12:35:53 2010

tekst = Hier is de link naar het filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=0hqspH_OTzA .


Date: Mon Oct 11 12:35:19 2010

tekst = Dit filmpje kwam ik laatst tegen op internet, het duurt bijna 13 minuten. Een eeuwigheid voor de meeste internetzappers maar voor de liefhebbers erg leuk om te zien. Heerlijk hoe de meningen in atletiekland altijd verdeeld zijn. In dit filmpje zijn een paar loopfacetten mooi uitgelicht. Echter, het betreft wel een reclamefilmpje voor een bepaalde therapie: de microfiber reduction massage. Een zeer kostbare therapie en er worden gouden bergen beloofd. Ik huldig het motto:"als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het ook te mooi om waar te zijn". (dit motto heb ik op www.marktplaats.nl gelezen). Groetjes, Joke.


Date: Sun Oct 10 23:33:02 2010

tekst = "gebruik maakt van de zwaartekracht" Kan het niet laten maar ik ben verzot op onzin. Wat is vergelijkbaar ? Dronken maar ik hou niet van drank ? Dood, maar roken is zo lekker ? Hij slaat mij, maar ik hou van hem ? ( die is wellicht nog de minst onzinnige ) Het enige dat "gebruik maakt van de zwaartekracht" is de vrije val. Nog meer " Populaire Misverstanden" ? --Jasper.


Date: Sun Oct 10 21:24:29 2010

tekst = Gisteren was het eerste deel van de cursus chirunning waar ik samen met Sheila voor heb ingeschreven. "Chi" staat voor "allesomvattende energie". De eerste indruk die deze loopstijl op me maakte was "energieloos" en dat dekt ook wel de lading. Met zo min mogelijk energie zo veel mogelijk bereiken dus. Ik heb er een paar dingen bijgeleerd. Dat was best lastig want we stonden buiten in een mooi stuk bos tussen de hooglanders maar de lesstof was zeer theoretisch en er was iets voor te zeggen geweest om het in een sportzaal te doen met spiegelwand zodat we konden zien waar we mee bezig waren. Dan is het minder makkelijk om de feedback naast je neer te leggen. Ook had het wel handig geweest als de instructeur wat meer had laten zien, want ook was het een beetje gissen naar wat er precies van ons verwacht werd. En je wilt het als deelnemer dolgraag goed doen. Gelukkig hebben we nog twee ochtenden te gaan en na één ochtend is er al genoeg stof tot nadenken. Het is wel een voordeel als je het boek al hebt gelezen, en dat heb ik want ik heb het van Wilma kunnen lenen. Dan kun je één en ander al meer plaatsen. Een kenmerk van chirunning is dat je een beetje voorover helt zodat je "gebruik maakt van de zwaartekracht". Nu worden in deze theorie meteen gaten geschoten door menig loper op menig loopforum, maar mijn advies is: laat het lekker zitten of het mogelijk is om gebruik te maken van de zwaartekracht. Niet belangrijk. We hebben het geprobeerd en ik had de indruk dat het me best aardig lukte en het had een aardige bijkomstigheid. Ik heb al een week een lichte blaasontsteking waar ik een beetje last van heb tijdens het lopen. Maar tijdens het voorover hellend lopen op het laatste stuk van de cursus had ik daar dus geen enkele last van, want geen gebonk bij iedere stap. Tjee. Ik zie uit naar de volgende twee bijeenkomsten van de cursus, ik wil er graag meer van leren. En dat in combinatie met de treinreis, ideaal gewoon. In dit geval met Sheila, een kadootje! Groetjes, Joke.


Date: Sun Oct 3 21:33:24 2010

tekst = Gisteren een lange duurloop gedaan van station Groningen naar station Drenthe. Er was een schitterende route uitgezet door een loper ter plaatse. We liepen met z'n achten over het 53 km lange parcours. We liepen door stukken bos en over hei en ik heb voor het eerst een hunebed gezien.

Op het 33 km punt hadden we een horecamoment, met koffie en appeltaart. Na een half uurtje weer op pad, nog 20 km te gaan. Op een gegeven moment voelde ik me lichamelijk als een bejaarde met ieder ouderdomskwaaltje dat je maar bedenken kan, maar geestelijk voelde me opmerkelijk fris. Het laatste stukje naar het station heb ik gewandeld maar dat maakt dan niet meer uit, het verschil tussen wandelen en joggen was niet zo groot meer. Het is een hele andere situatie dan bijvoorbeeld bij de halve marathon van Amsterdam, dan ga je niet opeens de laatste 500 meter wandelen, dan ligt een eindsprint in het olympisch stadion meer voor hand. In Assen dus geen sprintje van mij, maar ik zou me niet verbazen als blijkt dat Wilma en Pieter en de anderen er wél een olympische finish van hebben gemaakt. Behalve Bram dan, die hield zich ook een beetje koest in de achterhoede. Mijn complimenten dus voor Bram, die de achterhoede versterking bood, mijn complimenten aan de snellere lopers die met geduld bleven wachten en/of terug kwamen joggen, en de grootste complimenten aan de organisator van dit loopje. Hij had het parcours uitgezet door het zelf te joggen en te fietsen, toen het parcours op afstandmeten.nl gezet, vervolgens jogde hij op de dag zelf de eerste 20 km mee en begeleidde hij ons de rest van de tocht en heeft daarbij heel wat heen en weer gefietst. Urenlang. En dan weer naar huis gefietst toen we afscheid hadden genomen op het station. Echt bijzonder. Komende week heb ik een sollicitatiegesprek bij een bootcampclub, en óf ik kan goede sier maken met deze lange duurloop als mooi wapenfeit óf ik kan het maar beter even laten voor wat het is tijdens het sollicitatiegesprek omdat ze toch meer gaan voor een "snelle jongen" of "flitsende meid". Ik heb zo mijn sterke punten maar flitsend zit daar niet bij ;-) Groetjes, Joke.

Alle foto's: http://picasaweb.google.nl/Ernstjan1960/KEnCLoopGroningenAssen2010#

Parcours: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=489578


Date: Thu Aug 26 18:25:42 2010

tekst = Ieder jaar probeer ik een cursus of een bijscholing te doen op het gebied van voeding en sport en dit jaar ga ik een cursus "chi running" doen. In het verleden heb ik ook al getwijfeld om deze cursus te volgen, maar een hele dag "spiritueel onderbouwd hardlopen" leek me een grotere opgave dan ik aankan. Waarschijnlijk moet ik de gebruikelijke argumenten aanhoren als "wij westerse mensen zijn alle goede dingen verleerd, waaronder spontaan hardlopen maar dat kunnen wij u weer terug aanleren". Nu is er een cursus van 3 ochtenden 2 uurtjes, op de zaterdagen van 9,16 en 23 oktober te Santpoort Noord, goed bereikbaar met de trein. De cursus is 95 euro. Je krijgt onder andere een videoanalyse, dat lijkt me leerzaam. Als er geïnteresseerden zijn, er zijn nog wat cursusplekken vrij en er zijn natuurlijk cursussen op andere data. Een veel gehoorde reden om een cursus chi running te doen is om blessure-vrij te lopen, omdat chi running een ontspannen stijl van hardlopen voorschrijft. Dat kan voor veel lopers wellicht het antwoord zijn op steeds terugkerende blessures. Ikzelf ga erheen omdat ik het leuk vind om weer eens een visie te horen op hardlopen, een andere visie dan bijvoorbeeld bij de Atletiek Unie. Groetjes, Joke.


Date: Mon Aug 2 21:14:48 2010

tekst = Mijn midlifecrisis is net niet groot genoeg om de marathon binnen de vier uur te willen lopen :-) Ik hoop nog zo'n 30 jaartjes mee te draaien op hardloopgebied (of zachtloopgebied, zo je wilt). Theoretisch zou dat zomaar kunnen, als het meezit. De enige trail die ik heb gelopen was 23 km, in Bouillon. Dat is ook een leuk beginnetje voor jou, Eric! Ik deed er 5 uur over, daar kan jij vast wel een uurtje afhalen :-) Groetjes, Joke.


Date: Sun Aug 1 17:13:00 2010

tekst = Tja. Joke, die calculatoren... Wanneer ik mijn marathontijd invoer berekent de calculator steevast een eindtijd op de 10 kilometer die ruim 5 minuten langzamer is. Wanneer je dus terugrekent blijkt dat ze helemaal geen geflatteerde tijd voorspellen, maar veel te pessimistisch zijn. Het is maar hoe je het bekijkt ;-). Het leuke aan de calculatoren is niet zozeer dat ze een te mooie tijd voorspellen (goed voor ons ego, doch weinig zinvol), maar meer dat ze aangeven naar welke tijd je kunt streven. Uiteraard geeft ook je tijd op het rondje volkstuinen aan dat een tijd binnen de vier uur op de marathon een nastrevenswaardig en haalbaar doel is. Het vermeldt daar uiteraard niet bij dat dat niet vanzelf gaat. De snelheid heb je echter al in je benen. En jouw uitstapje met de ultralopers geeft aan dat je de afstand ook al lang ruim paraat hebt. Dus wat aarzel je nog...? Gewoon even je gezin verwaarlozen (Kiki en Nono zijn toch oud en verstandig genoeg om op Jeroen te kunnen passen...?) en snel wat extra kilometers maken; dan hoef je niet eens tot 2012 te wachten! ;-) // - eric / PS En een trail...? Dat is toch in de natuur met allemaal oneffen paden, groen, vogels, vliegjes en ander ongedierte...?


Date: Sat Jul 31 23:01:58 2010

tekst = Nou Eric, dat is inderdaad wel een uitdaging voor lopers zoals ik, een marathon lopen binnen de vier uur. Als er een leuke uitdaging op mijn pad komt dan ga ik die niet uit de weg, en je hebt zeker een punt dat het parcours in Amsterdam niet bepaald een prachtige trail is. Meestal loop ik 2.03 uur op de halve marathon, of langzamer. Wel een interessante gedachte om de calculator los te laten op bijvoorbeeld het rondje volkstuinen, maar ik ben bang dat juist zo’n korte afstand een geflatteerde tijd voorspelt. Daar weet jij natuurlijk alles van! Dan zou ik het komende jaar echt meer moeten trainen, ook op de intervallen. Misschien als Wilma vaker de training kan geven, en ik mee kan lopen, dat zou al veel schelen :-) Wat dacht je van een dubbele uitdaging, jij loopt in 2011 een keer een trail en ik loop in 2011 een marathon in 4.12 uur. En daarna zien we wel waar we in 2012 belanden. Een idee? :-) Groetjes, Joke.


Date: Sat Jul 31 13:29:43 2010

tekst = Ha Joke, een loper die zoals jij de 10 kilometer rond de 51 minuten loopt en de halve rond 1.54, kan de lat wat hoger leggen dan 4.30 voor de hele marathon. Een eindtijd binnen de 4 uur is immers in zicht: een nobel streven ;-). Ook al schrikt deze eindtijd misschien af, zul je gaandeweg tijdens de voorbereidingen merken dat het steeds realistischer wordt: je benen kunnen op een gegeven moment veel meer aan dan je nu voor mogelijk houdt. De Amsterdam Marathon is ook niet echt een prachtige trail waar je van allerlei mooie natuurtaferelen kunt genieten. Runner's World adviseert een tempo tussen 6.12 en 6.59 per km voor de lange duurlopen. Wanneer je de lange duurlopen rond 7 minuten per km gaat lopen, loop je bijna 3 kilometer per uur langzamer dan in je normale hardloopritme; een erg groot verschil met het tempo wat je al in je benen hebt. Volgens mij is 6.15 per km een prima richttijd voor jouw lange duurkilometers. Veel lopers calculeren hun lange duurlooptempo vanuit de eindtijd die ze op de marathon willen lopen, en lopen vervolgens hun lange duurlopen te langzaam. Vaak is het realistischer om vanuit het tempo te rekenen van afstanden die al vaker gelopen is (zoals bijv. rondje volkstuinen, de 10 kilometer of halve marathon). Succes verzekerd! En een mooie bijkomstigheid is de perfecte balans tussen snelheid en afstand ;-) // - eric


Date: Sat Jul 31 13:14:49 2010

tekst = Van Abcoude naar Sloterdijk was 49,5 km volgens de Garmin. Inderdaad iets meer dan een marathon dus. Gr.Erwin


Date: Mon Jul 26 23:02:29 2010

tekst = Ik geloof dat we zaterdag iets meer dan de marathonafstand hebben gelopen, Erwin een paar kilometer erbij want hij liep verder naar huis. Magda, ik ben zeker van plan om na de Amsterdammarathon zeker weer zo'n loopje te doen en dan pakweg 50 km. Misschien is dat ook iets voor jou? Heel rustig aan. Je bent dan wel even onderweg maar dan heb je ook wat ;-) Zeer goed te doen! In ieder geval tot morgen bij de training, ik ben zeer benieuwd naar hoe de voorbereidingsloop is gegaan zondag en welk tempo je hebt gekozen. En je bent er naar toe gelopen, zeer goed voor de moraal. Dat kan bij mij eigenlijk wel wat sterker maar daar wordt aan gewerkt :-) Groetjes, Joke.


Date: Mon Jul 26 15:16:12 2010

tekst = Nou Joke je bent nu echt al een ultra-loopster. Hoeveel km heb je nu uiteindelijk gelopen? De marathon moet nu onderhand al een makkie voor je zijn. Tot morgen gr. Magda


Date: Sun Jul 25 23:32:44 2010

tekst = Gisteren meegelopen met een duurloopevenement. Met Bram en Erwin, voor hun is het een training voor andere loopevenementen, voor mij is dít het evenement. Vanaf Sloterdijk met de trein naar Abcoude, en dan met een omweg teruglopen naar Sloterdijk waar mijn fiets stond te wachten. Ik vroeg nog hoe lang de route ongeveer zou zijn om me enigszins mentaal in te stellen en het antwoord was “van voordeur tot voordeur ongeveer 40 km”. Er bleek een clausule te zijn, halverwege het traject was het opeens “ongeveer 42 km als je vanaf een punt de bus of tram terug neemt”, of beter: “vanaf een bepaald punt”. Ondoorgrondelijk, net zoals het wandelpad dat we volgden. Het slingerde alle kanten op, oa door Botshol, het mooiste stukje van noord holland. Daar heb ik nog een hele leuke foto gemaakt op een uitkijktorentje :-)

Twee keer een bootje, een ijsje in het Amsterdamse Bos, twee liter water gedronken, sultana’s, brood met pindakaas en een balisto gegeten. Bij de Haarlemmerweg aangekomen gingen we voor de zoveelste keer precies de andere kant op dan ik wilde, godsamme, richting Haarlem. Eenmaal de weg overgestoken eindelijk in een rechte lijn terug, jee, heerlijk. Op dit punt zat ik best wel stuk, ik liep met totaal verzuurde benen. Daar staat tegenover: een enorm lang stuk met frisse benen gelopen op een aangenaam rustig tempo in aangenaam gezelschap. We volgden een mooie route, ontworpen door een dronkenman of een sadist. Ik ben geneigd het laatste te denken, en het spreekt wel van enig masochisme om het dan nog lopen ook ;-) De volgende dag weer goed hersteld. Groetjes, Joke.




Date: Thu Jul 1 14:11:57 2010

tekst = Tussenstand na een half jaar (geïnspireerd door de cijfers van Gert Jan): 734 km, bijna net zoveel als in heel 2009 (toen liep ik er 842). Ik zou dat getal nog kunnen verdubbelen, wie weet. Daar gaat dan wel veel tijd inzitten gezien mijn tempo ;-) Voor de pumpers, de rest mag afhaken: aantal bodypumplessen is 91, gemiddeld 3,5 per week. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen zat ik op ruim 4 per week. Dat is teveel, 3 keer is beter. Dan zou ik ook op schema kunnen komen om de rug met 10 kg per kant te doen. Staat wat stoerder dan de 8,5 kg op dit moment. Dan moet ik wat meer gaan afwisselen met de gewichten, bijvoorbeeld de biceps op 6 kg en de rug op 8,5 kg, afgewisseld met een training met biceps 5 kg en de rug 9,5 kg. De triceps kan ik inmiddels prima met 7 kg maar bij deze release (BP 74) gebruiken we geen stang. De kickbacks doe je met een schijf, en ik kan alleen de 2,5 kg schijf vasthouden. Dat is dan echt wel een eitje maar daar staat tegenover dat de 3 tricep push ups perfect vanuit de tenen kunnen worden uitgevoerd. En de dips met gestrekte benen. Gister pakte een man een 5 kg schijf voor de kickbacks, een uitzondering dat hij dat kan, de schijven zijn gewoon te groot om met één hand vast te houden. Maar wie weet smokkel ik zo'n schijf mee naar huis om te oefenen, je weet nooit ;-) En de bodyattack: strak twee keer per week, nml 53 keer in een half jaar. Officiëel precies goed, drie keer wordt afgeraden wegens gevaar voor overbelasting van je onderbenen. Van de hardloopgroep is Karin de enige (behalve ik) die ook bodyattack doet. Hardlopers die bodypump doen: Gert Jan, Jeroen, Jolein, Carlo, Lisa, Margriet, Karin en ik. Wilma en Eric zijn ex-pumpers en dat heeft ze geen windeieren gelegd: sinds ze zijn gestopt zijn ze ontketend met hardlopen. Dat geeft te denken ;-) Groetjes, Joke.


Date: Mon Jun 28 23:51:50 2010

tekst = Dit keer geen fijn sportweekje achter de rug. Het begon vorige week maandagavond met de lancering van de nieuwe bodypump en bodyattack. Bij de lungetrack (uitvalpas, voor de benen) schoot het al in mijn bovenbenen, en toen moest ik niet alleen nog een bodyattack erachter aan doen maar die week nog 6 lessen pump/attack geven verdeeld over 4 dagen. Geen blessure gelukkig, maar wel excessieve spierpijn 5 dagen lang (pumpers, wees gewaarschuwd voor de lungetrack bij BP 74;-) Vrijdag ging het eindelijk weer, met enige terughoudendheid tijdens de lessen 's avonds. Zaterdag eindelijk een rustdag en dat gaf moed om zondag toch wel 25 km mee te lopen met Wilma. Die ging wat mij betreft op wedstrijdtempo weg, met een route die slingerend door de stad ging. Twee omstandigheden waar ik totaal niet mee uit de voeten kan. Zucht. Ik ben zwak, een loser en heb hier niets te zoeken. Zo snel mogelijk naar huis, daar kwamen we ook vlak langs hoewel alles uit de route werd geperst om dat moment zo lang mogelijk uit te stellen. Het thuisfront wist me niet uit mijn loopcrisis te praten maar vanmorgen kwam het ontwerp binnen voor een hardloopshirt voor de hardloopgroep. Dat wil ik natuurlijk wel gaan dragen. Te leuk gewoon! Mijn dochter gaf een gil toen ze het ontwerp zag in de mailbox. Er zit nog wel een kink in de kabel: de shirts die PK Run in het assortiment heeft om te bedrukken hebben zo te zien op het plaatje wel een erg nauwe hals. Er worden eerdaags twee exemplaren toegestuurd, een dames- en een herenmodel, om te passen. Mocht het me niet aanstaan dan gaat de zoektocht naar shirts verder. Niet makkelijk, want het gaat om shirts die helemaal in eigen stijl worden bedrukt, dus geen standaardshirt met logo. Dat kun je niet overal krijgen. Maar goed, eerst maar passen. En morgenavond maar weer lopen. Ik weet zeker dat Magda en Marina zich afgelopen zondag prima staande hebben weten te houden, die zijn ook van een andere categorie dan ik. Ik ben toch meer het type van de platgetreden paden op een gezapig tempo. Dat vindt niet iedereen leuk natuurlijk, dus het wordt tijd om het zondagmiddagloopje een paar maanden los te laten. Wie weet blazen we het in september weer nieuw leven in, misschien niet. Misschien willen lopers wel een oproepje doen voor duurloopjes, op wat voor dag en tijdstip dan ook, met gevarieerde routes. Ad hoc, dat past wel bij een instuifhardloopgroep. //Joke.


Date: Fri Jun 18 12:14:38 2010

tekst = Fijn sportweekje is dit! Het begon zaterdag in de Ardennen met twee keer een rondje van 8 km. Een keer ’s morgens met Pieter en een keer ’s middags met Annemieke en Jasper. Zondag de halve, een pr gelopen. Maandagavond pijnlijk (spierpijn) naar Club Marnix gegaan voor een teamteach (met collega’s samen de les geven) en voluit de bodyattack gedaan. Meteen geen spierpijn meer. Dinsdag een bodypump voluit en dan door naar de hardlooptraining van Wilma. Prima combinatie, zeker als je dat gewend bent. Woensdagavond pump/attack, uiteraard ook voluit. Wel bekaf na afloop, en de volgende ochtend moest ik er al weer staan voor een inval-pump. Die wilde ik rustig aan doen maar toen had een deelneemster haar vriend meegenomen, een ex bokser uit Joegoslavië. Dan kun je niet voor de groep gaan staan met prinsessengewichtjes op de stang. Dus maar weer voluit. Wel stiekem even 6 kilo per kant voor de triceps ipv 7. Merkt niemand, de vrouwen doen dat sowieso gemiddeld met 3,5 kg en een enkeling zelfs met 1 kg per kant (dat zijn prinsessengewichtjes:-) Inmiddels had ik ook al ruim 200 push ups gedaan in 4 dagen tijd, dus ik was niet echt verbaasd toen mijn linkerschouder een beetje opspeelde gisteravond. Vanmorgen een rondje van 10 km gelopen, meteen wat tracks uit mijn hoofd geleerd tijdens het lopen. Ik moet er maandagavond 22 van haver tot gort kennen, want dan lanceren we de nieuwe attack en pump bij Club Marnix. Vanavond mag ik een rustige 5 km lopen bij de Midzomernachtcross, en zondag doe ik een pump en een zondagmiddagduurloopje. Ooit, heel lang geleden, besloot ik dat de sportschool en hardlopen een goede combinatie is: met een sportschoolblessure kun je doorgaans wel lopen, en met een hardloopblessure kun je doorgaans prima naar de sportschool. Groetjes, Joke.


Date: Tue Jun 1 22:33:37 2010

tekst = Eigenlijk had ik een heel rustig plan. Eerst in oktober de Amsterdammarathon met een stuk of tien lopers van hardloopgroep Westerpark. Dan een maandje later bijvoorbeeld eens een 50 km vanuit de spartelvijver. En dan een groepsmarathon, bijvoorbeeld de route die Pieter eens had genomen: met de trein naar Breukelen en dan terug lopen. Dat zou dan bijvoorbeeld februari volgend jaar zijn. De Amsterdammarathon zag ik als een mooi beginnetje. Maar het neemt nu opeens een vlucht, volgende maand gaan we al een 50 km lopen vanuit de spartelvijver. En ikzelf heb opeens al een 50 km gelopen. Het gaat dus nogal snel; niet dat ik meteen een enorme opkomst verwacht zondagmiddag 26 juni. Maar misschien willen er wel een paar lopers met Wilma en mij mee. Groetjes, Joke.


Date: Mon May 31 20:02:00 2010

tekst = In plaats van "de 'magie' van de marathon" had ik eigenlijk beter kunnen schrijven "de fixatie op de marathon als eindhalte in de loperij". Ciao, Bram


Date: Mon May 31 17:15:05 2010

tekst = De grap is echter wel dat ik voor het lopen van een marathon meer zenuwen heb, omdat ik zoiets dan goed en wat sneller wil doen dan een lange afstand. Dan doet de afstand ertoe, niet de snelheid. Dus wat dat betreft blijft de magie van de marathon voor mij toch wel een beetje bestaan. Wilma


Date: Mon May 31 14:37:43 2010

tekst = Gevonden: Pieter noemt zichzelf een loper die LANG loopt: Lange Afstand, Natuur en Genieten. Dat klinkt erg goed! //Joke.


Date: Mon May 31 09:37:41 2010

tekst = Bram, ik ben het helemaal met je eens. De marathon staat een beetje op een voetstuk en dat kan wel wat minder. Gek genoeg doet het ultrawereldje daar aan mee door zich te definiëren vanuit de marathon, als je op wikipedia kijkt bij "ultralopen" dan kom je het M-woord meteen in de eerste regel tegen. Ultraned ontwijkt het woord maar komt wel met het getal "42.195" in de definitie. En er is in Nederland zojuist een atletiekvereniging opgericht voor ultralopers en die heet "marathon plus". Maar Bram, als voorzitter van afdeling Noordwest van het Ultraplatform én als voorzitter van Hardloopgroep Westerpark kun je vast wel een rol spelen in het verleggen van de focus op de marathon naar het "verre lopen". Volgens mij heeft Pieter dat al een keer benoemd over zichzelf, dat hij zich als "veelloper" ziet. Ik zal het nog even opzoeken op zijn blogje, want dat was mooi verwoord. Wordt nog vervolgd.... groetjes, Joke.


Date: Sun May 30 23:34:40 2010

tekst = Ik vind het 'belangrijk', dat de 'magie' van de marathon een beetje verdwijnt en dat men erachter komt, dat er ook nog verder gelopen kan worden dan de min of meer heilige 42.2 km. Wat iemand vervolgens doet met haar/zijn ervaringen mag een ieder uiteraard geheel zelf weten. Vrijheid, blijheid! :-) Ciao, Bram


Date: Sat May 29 21:18:22 2010

tekst = Vandaag een lekker lang duurloopje gelopen, 50 km. Voor het eerst zo’n afstand gelopen en het viel niet tegen. De route ging over een deel van de Stelling van Amsterdam. Van Haarlem Spaarnwoude naar Purmerend. Bram, Erwin en Pieter gingen verder naar Volendam, 14 km verderop. Het rustige tempo deed me goed, er valt dan goed te eten en te drinken. Op het laatste stuk ging dat niet meer, en toen was het wel tijd voor mij om het centrum van Purmerend in te wandelen en de trein te pakken. Een greep uit de leuke dingen: de pontjes, de twee meisjes die aan een tafeltje limonade verkochten, de lammetjes, de weidevogels, het ontspannen gezelschap, het bij vlagen zeer mooie landschap. De service was geweldig. Alles klopte: de aansluiting met de pontjes, de horeca, geen één keer verkeerd gelopen, de melding van het 42,2 km punt, het weer, de nuts. Dank aan Bram, Erwin en Pieter! Zoals Frank laatst schreef over de ochtendloopjes: hij kan er de lol van inzien nadat hij een keer vroeg in de ochtend met Pieter op pad is gegaan. Daar sluit ik me bij aan over lange langzame loopjes: ik kan er de lol van inzien :-) En o ja, er zullen lopers van de hardloopgroep zijn die denken: “als zij dit kan, dan kan ik het natuurlijk ook.” Dat klopt! Dat wil niet zeggen dat je het ook moet doen maar dan mis je wel de kans om er ook de lol van in te zien ;-) Groetjes, Joke.

6 foto's


Date: Wed Apr 7 08:31:45 2010

tekst = Mailtje gestuurd! Groetjes, Joke.


Date: Wed Apr 7 06:03:43 2010

tekst = Ha Joke (en Jeroen)! Hebben jullie al plannen rond Hemelvaart? Wil je me svp een mailtje sturen op bianchifrank@gmail.com dan mail ik terug en licht ik het toe! Groet (vanuit Mumbai nog even), "FrankB2"


Date: Tue Mar 30 23:59:01 2010

tekst = OK Bram, be our guest, maar niet in ruil voor het prikken van je km.'s! Wilma


Date: Tue Mar 30 23:31:35 2010

tekst = Afhankelijk van plaats en tijd, heb ik wel zin om achter 2 dames aan te lopen! :-) Ciao, Bram


Date: Tue Mar 30 14:09:51 2010

tekst = Lijkt me leuk, Wilma! Joke.


Date: Tue Mar 30 11:36:54 2010

tekst = Joke, dan loop ik graag met je mee. Het is een mooie route, over dijkjes, langs het water. Met de pont over, langs een fort. Doen we! Wilma


Date: Tue Mar 30 00:11:13 2010

tekst = Op zaterdag had je best mee kunnen lopen van station Haarlem Spaarnwoude tot station Krommenie Assendelft, tegen de 30 km. Op eigen gelegenheid kun je deze route natuurlijk ook een keertje lopen (markering: rood-geel rechthoekje). Ciao, Bram


Date: Mon Mar 29 22:55:07 2010

tekst = Het is best wel een sterk verhaal van ze. Dag 4 en 5 hebben ze zich niet aan de afgesproken tijd gehouden maar zijn een half uur eerder gefinisht. En dat ondanks dat het een groepsloop was voor het goede doel en geen wedstrijd en ondanks dat er lopers meeliepen die beduteerden op de 50 km. Ze hebben hele stukken sneller gelopen dan 10 km/uur, want ze kwamen de laatste 2 etappes na precies 5 uur binnen terwijl er twee keer pauze is genomen. En pauzes inhalen is behoorlijk lastig, dat is aanpoten. Op donderdagavond hadden ze Pieter al zoek gelopen en ze zijn er mee weggekomen, de twee vrouwen hebben het gewoon gehaald. Had ik niet verwacht. En Bram, jullie weekendloopje over de stelling van Amsterdam leek me stukken relaxter - en leuker. Wel een takke-eind, de helft lijkt me lang genoeg.... maar dat mag ook vast wel een keertje? Groetjes, Joke.


Date: Mon Mar 29 17:19:37 2010

tekst = De lopers (m/v) van de BMUT hebben zeer goede zaken gedaan voor hun goede doel. Hulde daarvoor! Door aan het in mijn ogen stompzinnige 10 km/u-principe vast te houden hebben zij het zich echter wel veel moeilijker gemaakt dan eigenlijk nodig was. Feitelijk hebben ze elkaar min of meer kapot gelopen (blaren, shin-splints, etc., etc.). Ik mag hopen, dat ze er iets van opgestoken hebben. Je had wat dat betreft beter afgelopen zaterdag (Haarlem Spaarnwoude - Volendam) danwel zondag (Haarlem Spaarnwoude - Muiden) een stukje met 'ons' mee kunnen lopen: http://picasaweb.google.nl/arnold.van.der.kraan/StellingAmsterdamNoord2010# Ciao, Bram


Date: Sat Mar 27 12:21:18 2010

tekst = Nou, inderdaad kan er wel een lus aan de 20 km worden gelopen als het aan mij ligt. Ik overweeg om in La Roche de hele marathon te lopen. Jeroen loopt dan met me mee, en hij is van het nihilistische fundament en dat ligt me wel :-) Joke.


Date: Sat Mar 27 11:43:20 2010

tekst = 32 kilometer! Dank je, Joke voor het verslag waar we allemaal met spanning op zaten te wachten. Ik kan me voorstellen dat je tussen gestreste ultrafundamentalisten (die overigens een ongelooflijke prestatie neerzetten) veel steun hebt aan een relaxte no-nonsense loper als Pieter. Nu je deze afstand gelopen hebt, zit er vast extra veel zelfvertrouwen in je benen voor de marathon van Amsterdam. En dat al zo vroeg in de voorbereiding. Is het nu niet bijna tijd om de lus op zondagmiddag naar 25 kilometer uit te breiden...? ;-) // - eric


Date: Sat Mar 27 10:49:29 2010

Nou, dat was weer een avontuur op donderdagavond. Met de trein naar Heiloo en samen met Wilma en Erwin jogden we naar Egmond aan Zee om bij de lopersgroep aan te sluiten die al eerder vanuit Beverwijk waren vertrokken om een 50 km te lopen. Het tempo zou 10 km/uur zijn, maar Pieter was er ook bij vanaf het begin en wist meteen te melden dat het “tempobeulen” waren. Nu wist ik ook wel van te voren dat 10 km/uur te snel is voor mij maar ik verwachtte dat dat wel voor meer lopers zou gelden. En ik had de route bestudeerd en we zouden eerder dan de groep op het strand aankomen dus kon ik eventueel een voorsprongetje nemen. Maar Wilma wilde meteen aansluiten en alles met ze oplopen. Achteraf nog een geluk dat we ze tegenkwamen want ze waren anders gelopen en er zou verderop nog meer verwarring over de route komen. Okee, we sloten aan en liepen over het strand. Een mooi breed en strak strand, wel een mazzeltje. De groep nam meteen afstand, het waren inderdaad tempobeulen en er was geen hardloper die versaagde. Wilma liep met mij op, het werd steeds donkerder. Na 5 km kwam ging de groep het strand af om even te eten/drinken bij een verzorgingspost. Wij gingen ook maar even omhoog om te vragen wat de route was, en dat was inderdaad gewoon verder gaan over het strand. Dus konden we meteen doorlopen. We kregen ook de melding dat we een lusje zouden overslaan en al bij Wijk aan Zee het strand zouden afgaan. Want er waren lopers met haast en bovendien moest een groepje de volgende ochtend al weer op pad voor hun derde etappe van 50 km. Heerlijk verlicht door de gedachte dat ik dat morgen niet zou hoeven doen ;-) gingen we weer verder. Wilma liep met een paar mannen voorop, ik liep met Pieter die het rustigere tempo wel waardeerde. Petzl uitgezet, want dan zie je meer in het donder. Die lampjes waren toch wel irritant, de kleintjes had ik al uitgezet want daar kreeg je alleen maar hoofdpijn van. Inderdaad lichtte het water mooi op in het donker, je zag zelfs lichtplekken alsof iemand met een zaklantaarn in het water zwom. Een onwerkelijk verschijnsel veroorzaakt door algjes in het water. Toch kwamen we op een zandbank terecht en moesten we door kuithoog water waden. Of kniediep, als je op een dieper stuk terecht kwam. Ook goed!

Tussen mijn oren zat het goed, ik voelde me fit en mijn uitgedachte drinksysteem (steeds een beetje water) en de kleine hapjes energiereep werkten goed. Geen last van mijn maag, niet misselijk, geen hongerklop. Integendeel, we sloegen met een paar lopers (waaronder Wilma en Erwin) bij Wijk aan Zee af en liepen wat mij betreft in een volle sprint nog 6 of 7 km naar het eindpunt. Geen enkel probleem. De rest van de groep ging na veel twijfelen nog wel verder over het strand, en Pieter ging met ze mee. Een aanval van masochisme veroorzaakt door zuurstofgebrek in de hersenen? Nee, gewoon samen uit en samen uit met de hele groep, tenslotte was hij er vanaf het begin bij. Hij had al geconstateerd dat ze in het begin sneller liepen dan 10 km/uur, met een kilometerslange piek van 11 km/uur voordat wij ze tegenkwamen. En ook nu gingen ze weer versnellen en zodanig dat Pieter ze kwijtraakte in Beverwijk met al die straatjes. Gelukkig kon hij zijn weg nog vinden met zijn halfwerkende gps-telefoon en kwam een paar minuutjes na de rest de kantine in. Wat mij opviel aan de groep met lopers is dat er best wel veel stress was. Over het tempo, en of ze wel op tijd binnenkwamen. Als je zo’n projekt aangaat, vijf dagen achtereen 50 km lopen, dan lijkt het me ook wel dat je enige stress ervaart. Er zijn veel mensen om je heen die aandacht willen en tegelijk moet je een zware prestatie neerzetten. Dan heb je ruimte nodig om in te kunnen keren en op jezelf te kunnen focussen. Daar was denk ik weinig ruimte voor. Voor mij had dat het effect dat ik toch wel “dwang” ervaarde, de mythe van de vrolijke vrije genietende ultra-lopers werd hier niet bepaald nageleefd. Het was gewoon hard werken. Dat maakte Pieter weer goed: toen hij van Sloterdijk naar huis terugliep en ik mee fietste, liep hij alsof hij vleugels had. Alsof niets hem kon deren. Bij mij was de stemming ook niet meer stuk te krijgen, ik heb het toch maar gedaan die 32 km. En zonder me gek te laten maken :-) //Joke.



Date: Fri Mar 26 15:02:50 2010

tekst = Dag Joke, qua stijfheid in de benen was het voor mij prima op te brengen om vanochtend om 5 uur alweer te gaan lopen. Alleen hakt de moeheid er nu flink in. Dus zo naar huis en even een uurtje naar bed. Wilma


Date: Fri Mar 26 12:52:50 2010

tekst = Wilma, het was een geweldige ervaring. Ik schrijf nog zeker een inhoudelijk verslagje hierover, er was veel te ervaren. Maar even op de korte baan: vanmorgen een pump/attack lesje gegeven van een uurtje. Aan het eind van de warming up was mijn hartslag al maximaal maar dat wist ik wel goed te behappen. Geen spierpijn, wel slaperig nu. Dat jij en Erwin vanmorgen al weer een lange duurloop hebben gedaan lijkt me erg zinnig in de voorbereiding op bijvoorbeeld een 24 uursloop, maar ik moest wel aan jullie denken: dat moet je maar op kunnen brengen. Ikzelf ga even een siësta houden. Groetjes, Joke.


Date: Fri Mar 26 12:31:31 2010

tekst = Hoi Joke, hoop dat je nog een verslagje schrijft over de Be More Ultra Trail, want ik vind jouw kijk op de zaak vaak zo verrassend. JIj neemt vaak dingen waar die ik niet zie. Het was in ieder geval een bijzondere ervaring zo in de nacht over het strand. groet Wilma


Date: Sun Mar 21 07:54:33 2010

tekst = Hoi Cynthia, misschien is het leuk om vanaf de homepage www.loopje.nl het tegeltje "start to run" aan te klikken, daar staan twee foto's van de training van afgelopen woensdagochtend. Wellicht ter inspiratie! :-) Groetjes, Joke.


Date: Sat Mar 13 10:17:20 2010

tekst = Hallo Joke, Ja!!! Ik heb het terug gevonden... Heb momenteel lage rugklachten en ben bezig met de basis (buikspieren etc) +accupunctuur, maar woensdagochtend komt in principe goed uit gelukkig. Wanneer ik er klaar voor ben zal ik zeker komen. Vriendelijk dank en hopelijk tot gauw.....


Date: Mon Feb 8 22:30:03 2010

tekst = Hoi Cynthia, ik ben benieuwd of je dit berichtje nog terug weet te vinden. Indien ja: op de woensdagochtend hebben we een start to run groep in het Westerpark. We verzamelen om half tien in buurtcentrum De Waterval (van Hallstraat 10). Je kunt gewoon met ons mee doen als je wilt!//Joke.


Date: Mon Feb 8 21:22:58 2010

tekst = Hallo allemaal, Ik zou graag willen leren hardlopen. Ik heb jarenlang gesport, maar was door een blessure uitgeschakeld. Daarbij deed ik niet aan hardlopen, maar krachtsport, skeeleren, steps, tai-beau etc. Zou ik met het Westerparkgroepje kunnen mee lopen en dit verantwoord opbouwen? Ik kan alleen in de ochtenden i.v.. het werk van mijn man en onze baby. Met wie kan ik contact opnemen? Ik zie er naar uit! Hopelijk tot gauw. Cynthia.


Date: Fri Jan 22 20:45:00 2010

tekst = Deze week had ik een overleg met wat vrouwen over de Start to Run groep in het Westerpark. We bespraken met z’n vijven hoe het er voor staat met deze woensdagochtend vrouwengroep. Aanvankelijk is deze hardloop/wandelgroep voor Turkse en Marokkaanse vrouwen en het initiatief komt van een stichting, BeInteractive. Er zijn meerdere van deze groepen door heel Amsterdam en nu dus sinds anderhalf in het Westerpark. Opvallend is dat er bij ons bijna alleen Nederlandse vrouwen mee doen, de Turkse en Marokkaanse vrouwen haken steeds af, op een enkeling na. Heel jammer, want een paar vrouwen gingen steengoed en leken het heel erg leuk te vinden. Waarom dan toch dat afhaken? Ik krijg er niet echt een vinger achter. Ik weet dat voor de doelgroep de sportschool aantrekkelijker is, het heeft meer “status” en het heeft het imago dat je er van af valt. Maar ook daar (in de sportschool) zijn twee vrouwengroepen die veel afhaaksters hebben. Zoals een deelneemster het tijdens de bespreking formuleerde: “ik heb nooit zin om te gaan. Na afloop ben ik wel blij dat ik gegaan ben.” Haar tip was om de vrouwen wat meer te dwingen door de 10 rittenkaart ook af te stempelen als je niet komt, dan vinden ze het zonde van hun geld en dan komen ze wel denkt ze. Een andere gedachte was om daarnaast ook te belonen: bij voorbeeld een keer een strandwandeling met lunch. De anderen vonden dat hele goede ideeën. Ik wilde niet meteen met mijn hakken in het zand gaan staan, maar eerlijk gezegd vond ik het meteen niks. Ik ga geen strippenkaart stempelen van deelnemers die er niet zijn. Sporten doe je vrijwillig, en je doet het helemaal voor jezelf. En de beloning van een strandwandeling…. daar heb ik van geprobeerd te maken een gratis deelname aan de Midzomernachtcross, die is in het Amsterdamse Bos in juni en dan gaan we voor de 5 km of de 10 km. Maar dat werd door de anderen niet gezien als een beloning. Ik denk eigenlijk dat ze dat eerder als een straf zien :-) maar volgens mij ontkennen ze het probleem met deze twee oplossingen: er is een groep Nederlandse vrouwen die regelmatig komt en wel graag naar de Midzomernachtcross gaat. Deze vrouwen gaan we straffen als ze een keer niet opkomen dagen door hun strippenkaart toch af te stempelen. Vervolgens kunnen ze keer mee naar een strandwandeling en mijn ervaring is dat de meeste vrouwen daar helemaal geen tijd voor hebben. Een hele doordeweekse dag op pad, wie zit daar op te wachten? Die willen liever een training in het park en ik geef ze helemaal gelijk. Mijn idee is dat we na de bespreking geen millimeter dichterbij waren bij meer deelneming van de Turkse en Marokkaanse vrouwen. Ze komen niet of nauwelijks, en daar zullen meerdere goede redenen voor zijn. Jammer dat de sportschoolgroepen ook niet heel goed gaan, want ik zou daar op focussen. En gewoon verder lopen met de vrouwen die wel komen, en daar zitten ook een paar Turkse en Marokkaanse vrouwen bij. Eéntje vertelde dat als ze aan anderen verteld dat ze iedere zondag 5 km loopt, dat ze niet geloofd wordt. Haar zoon wil een keer mee om het te zien en andere moeders bij school die hun kind ophalen kunnen zich er niets bij voorstellen. Helaas denken ze niet massaal “dat wil ik ook kunnen, ik ga mee”. Maar misschien komt dat ooit nog? En indien niet, dan is het wat mij betreft ook goed. Nogmaals, je doet het vrijwillig en je doet het voor jezelf. En degenen die wel komen lopen: ik vind het een goede beslissing :-) //Joke.


Date: Sun Jan 17 22:02:11 2010

tekst = Wel bijzonder Annet, dat jij in zo'n betrekkelijk korte tijd hebt weten op te bouwen naar 12 km. En dat op je gemakje, met veel resultaat. Tijdens het lopen vanmiddag hadden we het (natuurlijk) over hardlopen, en dat het ook een mentale kwestie is: je moet er in durven geloven dat je het kan, en nog belangrijker: je moet het echt willen. En als je echt wilt dan kom je er wel. Zo stond in de Runnersworld van een paar maanden geleden een artikel met de naam "lopen vaak beter dan hartoperatie". De inhoud: in 2002 bewees een duitse cardioloog dat de functie van de kransslagaderen (die de hartspier van zuurstofrijk bloed voorzien) door flinke lichamelijke inspanning direct verbetert, waardoor het risico op een infarct afneemt. In 2004 liet deze cardioloog zien dat zijn patiënten die een loopprogramma volgen na een jaar vaker klachtenvrij zijn dan patiënten bij wie een stent is geplaatst. Een andere cardioloog sloot zich bij deze bevindingen aan en zegt dat ruim tweederde van de mensen die op de wachtlijst voor een stent staan, een betere prognose hebben als deze mensen zouden gaan hardlopen. De cardiologen troostten elkaar met de gedachte dat de meeste mensen met hartproblemen liever een operatie ondergaan dan dat ze gaan sporten. Ik kan me er wel wat bij voorstellen, dat mensen niet gaan sporten. Je probeert het eens, en je vindt het niks. Het is nogal een investering om een sport te ontdekken die bij je past en hoe het voor je werkt. Meteen een half uur willen gaan hardlopen in het park op pittig tempo omdat anderen het ook kunnen, dat werkt niet. Het is vaak niet aan sporters af te zien dat ze ook een lange weg hebben afgelegd voordat het ze zo makkelijk lijkt af te gaan. Overigens was ik in de kerstvakantie oprecht verbaasd om een loopster van de start to run groep tegen te komen in hardloopkleding, ondanks problemen met haar luchtwegen en ondanks de sneeuw en de kou was ze "gewoon" een rondje gaan joggen. Dat vind ik echt klasse! Groetjes, Joke.


Date: Sat Jan 16 11:42:51 2010

tekst = Ik las op het prikbord je berichtje over 50+ vrouwen en sporten. Ik val al een paar jaar in deze doelgroep, dus ik was nieuwsgierig naar wat je erover had geschreven. Zo heb ik (nu pas) je Blogje ontdekt. Wat is loopje.nl toch een leuke site met de verschillende prikborden en blogjes. En altijd een vriendelijke sfeer. Als vijftigplusser hoop ik nog vele jaren plezier te beleven aan het hardlopen. Het doet me goed: ik word vrolijk van het lopen en mijn lichaam is sinds de start in september 2009 op een prettige manier ook iets aan het veranderen. Daar doe ik het trouwens niet voor, maar het is wel mooi meegenomen. Mijn twee katten zijn er iets minder blij mee, want als ze op schoot springen zakken ze sinds een paar weken met hun pootjes nu tussen mijn dijen, waar het voorheen een wat meer aaneen gesloten geheel was:). Groetjes, Annet


Date: Fri Jan 15 21:16:59 2010

tekst = Ja, Joke, het klopt natuurlijk dat hardlopen niet voor iedereen (en zeker niet vanaf een zekere leeftijd) weggelegd is. Wel toevallig vandaag op de achterpagina van de NRC het volgende ingezonden stukje van ene Bas Grevelink over hardlopers: "Hardlopen langs de Sloterplas. 2 Rondjes uit en thuis. Het heeft gesneeuwd, de lucht is koud. Onderweg zie ik in de verte een oude man moeizaam met zijn rollator over de besneeuwde paden gaan. Hoe oud zal hij zijn? Negentig? Het zou kunnen zijn. Zo wil ik dus nooit worden. Als ik die leeftijd heb, zal ik nog iedere dag op zijn minst 1 rondje soepel kunnen hardlopen. Daarom doe ik dit. Als ik hem later passeer, zegt hij joviaal : Heerlijk he? Ik zeg terug: geweldig. Hij zwaait en roept me enthousiast na: Ik weet het. Ik heb 7 marathons gelopen. Magda


Date: Fri Jan 15 13:38:17 2010

tekst = Toch vreemd Magda, dat je zo weinig gezelschap hebt van leeftijdsgenoten. De toekomst zal uitwijzen of het waar is dat je "niet ophoudt met hardlopen omdat je oud wordt. Je wordt oud omdat je ophoudt met hardlopen". Wie weet is het voor veel mensen echt niet haalbaar om al die jaren te blijven lopen, maar het is ook zeker waar dat veel mensen het niet eens proberen... //Joke.


Date: Fri Jan 15 09:38:04 2010

tekst = Als enige 60+ in onze loopgroep heb ik met veel genoegen naar het filmpje van Dora Loopuit gekeken. Ik kan dus nog wel even mee. Even een toepasselijk citaat uit het boek van "de geboren renner": "Je houdt niet op met hardlopen omdat je oud wordt. Je wordt oud omdat je ophoudt met hardlopen". Tot zondag, gr. Magda


Date: Thu Jan 14 21:43:27 2010

tekst = Dat is mooi verwoord, Eric. Beter kan ik het niet zeggen. En iets anders herkenbaars: ik had vanavond helemaal geen zin om naar de training te gaan, zat voor mezelf wat smoesjes te bedenken om een keer over te slaan. Natuurlijk ben ik wel gegaan en daar had ik op het moment dat ik mijn schoenen pakte al geen spijt meer van. Want dat is het moeilijkste moment: je schoenen pakken. Als je ze eenmaal aanhebt dan is het al klaar, je gaat lopen. En als je dan eenmaal loopt dan is het zo heerlijk, en niet meer voor te stellen dat je geen zin had. Als je dit een paar keer hebt meegemaakt wordt het steeds makkelijker om te blijven lopen. Maar die duurlopen voor de marathon, en dan ook nog als het regent, dat is wel een klasse apart. Maar ook daar valt doorheen te komen :-) Groetjes, Joke.


Date: Thu Jan 14 19:17:13 2010

tekst = Nou, dat er bij de atletiekvereniging zou worden getraind en in het Westerpark alleen worden hardgelopen, zijn in ieder geval niet mijn woorden ;-). Zelf denk ik daarbij eerder aan het onderscheid tussen het 'lopen' voor je plezier (zoals ik meestal doe) en het 'trainen' voor een marathon (en inderdaad 'trainen' voor een marathon doe je niet altijd met evenveel plezier; als er in je schema staat dat je 30 kilometer moet lopen terwijl het bijvoorbeeld regent dat het giet, gaat dat wel eens met enige tegenzin: dat is voor mij dan echt trainen (d.w.z. een soort zelfopgelegde strafexercitie met een doel)). Ik denk dat er veel hardlopers zijn die lopen zonder een bepaald doel wat betreft mooie eindtijden, lange(re) afstanden. De eigenlijke reden om te lopen kan zijn: het je fitter voelen, af te willen vallen, het lekker buiten kunnen bewegen, gezelligheid, en tal van andere legitieme redenen. Dat je door regelmatig te lopen dan 'getraind' raakt is dan eerder een positief bijverschijnsel. En er is een groep die 'traint' om bijvoorbeeld de damtotdamloop te kunnen lopen of traint om langere afstanden of snellere tijden te lopen. Het leuke aan de Hardloopgroep Westerpark is de prachtige mix van lopers die komen om te trainen (met de bijkomende gezelligheid) en lopers die voor de gezelligheid 'per ongeluk' trainen. ;-) // - e


Date: Thu Jan 14 18:26:08 2010

tekst = Ha ha, ja het verschil tussen hardlopen en trainen: wij lopen hard en bij de atletiekvereniging trainen ze ;-) En Dora Loopuit, wat moet je hier van zeggen. Wie weet dat over 20-30 jaar al die lopers nog steeds aan het lopen zijn en dat het dan geen uitzondering meer is om te lopen op je tachtigste.. Dat is een mooie gedachte. Maar wie weet blijft het een uitzondering omdat de meeste lijven al eerder gaan protesteren. Maar de gedachte dat je door te lopen je knieën sneller verslijt is al ontkracht. Dus er is hoop!//Joke.


Date: Thu Jan 14 18:17:04 2010

tekst = Leuke opmerkingen, Joke, over leeftijd en sporten, met een mooi 'subtiel' onderscheid tussen bewegen en sporten (net zoals er een verschil is tussen hardlopen en trainen). Dora Loopuit! Ik dacht dat de achternaam door de schrijver van het artikel verzonnen zou zijn. Een 80-jarige hardloopster met de naam Loopuit. What's in name? (om Shakespeare maar eens te citeren). Wat een prachtige vrouw. En na een rondje door het bos nog een extra rondje lopen en je dan afvragen: "Hoe is het mogelijk dat ik dit nog kan...?" // - e


Date: Thu Jan 14 17:26:36 2010

tekst = Als ik om me heen kijk zie ik weinig vrouwen van 50+ sporten. Ze zijn vaak wel actief met zwemmen en wandelen. Prima, maar ik heb het even over "sporten". Bij de bodyattack ( een intensieve springles) ben ik meestal de oudste. Bij de bodyshape les in de Hogendorphal die ik geef komen wel 50+ vrouwen en soms heb ik wel eens de indruk dat... ik durf het bijna niet te zeggen... ze allemaal van alles mankeren en vinden dat ze goede redenen hebben om niet helemaal en voluit mee te doen. Natuurlijk zijn er vrouwen die dat wél doen, en met gemak. Ook zijn er vrouwen die zijn gaan sporten omdat ze iets mankeerden, dus dan is het ook logisch dat je sommige dingen niet goed kunt mee doen. Maar de schaal waar dat op gebeurt blijft me verbazen, eigenlijk ook bij de jongere vrouwen. Een thema dat vaak terug komt bij deze groep vrouwen: “fanatiek sporten is ongezond”. Dit is natuurlijk een omdraaiing van hun probleem: ze bewegen te weinig en hebben dat waarschijnlijk altijd al gedaan. En regelmatig wordt aan mij mijn leeftijd gevraagd (44) en dan wordt er vaak verbaasd (geacteerd denk ik ;-) gereageerd dat ik er nog zo jong uitzie. Dat lijkt me niet, ik heb dan altijd het ongemakkelijke gevoel dat er gevonden wordt dat je als 44 jarige excuses genoeg hebt om lekker op de bank te hangen voor de tv. En dat je dan eerder een liposuctie overweegt dan dat je je een beetje gaat staan uitsloven in de sportschool of in het park. Gelukkig zijn er altijd wel voorbeelden in mijn omgeving. En dit kwam ik tegen op internet: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/maasenwaal/article6076666.ece , twee keer per week hardlopen op je tachtigste. Het is prachtig als je lichaam dan nog mee werkt, maar waarom ook niet. Groetjes, Joke.