- - www.loopje.nl - -

Recepten voor de Hardloper


Eetbord

gearchiveerd op 16 maart 2010


Date: Sat May 10 10:56:56 2008

text = Dank je Joke! "Doe maar gewoon" is het devies als ik het goed begrijp. Dat spreekt me wel aan. Evelyn


Date: Sat May 10 09:48:15 2008

text = Hoi Evelyne, inderdaad een goede vraag of het zin heeft om koolhydraten te stapelen. Het antwoord is simpel: nee! Wat wel belangrijk is: de paar dagen voor je halve marathon "gewoon" eten, niet te vet bijvoorbeeld. Een kaasfondue de avond van te voren kan verkeerd uitpakken, hoewel sommige lopers zelfs daar nog goede ervaringen mee hebben (zie het Texelblogje ;-) Veel lopers eten graag pasta als avondmaaltijd omdat het prettig verteerd en je er veel groenten bij kunt eten in de saus. De koolhydraatvoorraad in je spieren is toereikend om 95 minuten mee hard te lopen, dus misschien is het handig om tijdens het lopen niet alleen water te drinken maar ook sportdrank. Drink alleen sportdrank onderweg als je zeker weet dat je maag daar tegen kan, sommige (en misschien wel veel) lopers worden er misselijk van. Als je alleen water drinkt haal je de finish ook wel. En dan het ontbijt. Dat is, zoals bij alles, heel persoonlijk. Niet experimenteren maar "normaal" eten, waarvan je weet dat het goed valt als je een lange duurloop doet. De halve marathon vertrekt om 11.15 uur, en als je bijvoorbeeld om half negen ontbijt dan is een extra banaantje of iets anders lichts in de trein wel prettig. Drink op de heenweg in de trein nog wat water, dan is er voor de start nog tijd genoeg om te plassen. Dit zijn algemene richtlijnen die voor de meeste lopers goed werken, en het is ook ervaring opdoen zodat je merkt wat het beste werkt voor jezelf. Groetjes, Joke.


Date: Fri May 9 17:10:03 2008

text = Het verhaal over eten op het ultraloop-blogje doet me denken aan een vraag die ik nog wilde stellen, of eigenlijk twee: hoe zit dat nou met dat "koolhydraten stapelen" vóór een wat langere loop (moet je nou drie dagen lang pasta eten, of alleen de avond vantevoren of..?)en, ervaren halve marathonlopers: eten jullie tijdens de halve marathon en zo ja wat dan? Evelyn


Date: Mon Apr 14 16:07:13 2008

text = Mooie tip |Jeep. Ik wissel het af, en soms gaat met een tikje hongergevoel het lopen ook lekker. Slapen: geweldige tip, moet je het echter wel kunnen...


Date: Thu Apr 10 22:13:25 2008

text = Ik heb altijd het idee dat mannen wat meer eten aankunnen voor het sporten als vrouwen, maar dat is natuurlijk maar een oppervlakkige observatie. Ik neem ook altijd een uur of 4 à 5 wat lichts te eten, twee boterhammen bijvoorbeeld. En na afloop lekker avondeten. Jeroen komt wel eens om half zeven thuis en gaat dan nog even als een hongerige wolf wat eten, desnoods al een bord avondeten. Daar heeft hij (meestal) geen last van. Groetjes, Joke.


Date: Wed Apr 9 19:05:58 2008

text = Ik kies ook liever voor een ietsje te volle buik dan voor honger: ik eet daarom een uurtje tevoren een redelijk vol bord eten dat me heerlijk smaakt. Nog een tip: daarna een half uurtje slapen! Ben je na het hardlopen meteen klaar met alles// Jeep


Date: Wed Apr 9 18:04:42 2008

text = Ook ik eet meestal pas na de training mijn warme maaltijd. Soms eet ik rond een uur of vijf al een klein hapje. Meestal is dat pasta (niet zozeer omdat dat goed zou zijn voor een hardloper, maar meer omdat ik dat gewoon lekker vind). Ik probeer er meestal voor te zorgen dat er genoeg tijd zit tussen deze (kleine) maaltijd en het begin van de training. (Eén loper verscheen een keer op de training terwijl hij een kwartier daarvoor van een kaasfondue had genoten. Dat smaakte lekker, maar liep niet lekker, vertelde hij me.) Net wat Jasper zegt: het 'ergst' is de honger. Sinds ik hardloop eet ik bijna twee keer zoveel. Dus het fabeltje dat hardlopen een goedkope sport is, kan wat mij betreft de prullenmand in. Een banaan vlak voor de training vind ik ook altijd een prima oplossing om de honger tegen te gaan. En overdag snoep ik chocola. Goed nieuws voor de liefhebbers daarvan: ook dàt blijkt goed voor hardlopers te zijn. Helaas blijft er volop lekkers over dat niet gezond is. Zelfs niet wanneer je veel loopt... // - eric


Date: Wed Apr 9 14:47:17 2008

text = En dan ook nog even mijn mening over eten en hardlopen: het allerergste is -honger-. --Jasper.


Date: Wed Apr 9 14:41:33 2008

text = Onderstaande 3 berichten heb ik van het route-blogje hierheen verplaatst. --Jasper.


Date: Wed Apr 9 13:03:40 2008

text = Wat leuk een steekproef over eten. Heel herkenbaar dat je daar als beginnend loper een weg aan het zoeken bent. Ik neem rond 16.00 uur op mijn werk mijn laatste boterham en om 18.00 uur nog een liga of banaan. Na de training eet ik ook pas een warme maaltijd. Ben ook benieuwd hoe anderen het doen. Groetjes, Jolein


Date: Wed Apr 9 11:55:54 2008

text = Ik eet altijd na afloop en bewaar een boterham met bv. kaas tot een uur of vijf. Die neem ik dan als bodempje voor de training. Wilma


Date: Wed Apr 9 11:32:39 2008

text = Steekproef! Hoe eten jullie zo rond de klok van het loopgroepje op de dinsdag en/of donderdag? Vantevoren een beetje en erna nog wat? Of alleen erna of ver vantevoren? Ik als beginner kwakkel ermee, vandaar. Desiree


Date: Tue Oct 2 17:41:33 2007

text = dus heb ik net (voor) 8 kilometer bananen gekocht... ruim voldoende voor de training van vanavond. ;-) // - e


Date: Wed Mar 21 22:58:39 2007

text = Foutje, 't is maar 1.6 km per banaan. --J.


Date: Wed Mar 21 16:35:20 2007

text = Doet me denken aan de ' patattabel '. Zo te lezen is het omgezet naar afstand ongeveer 6km per banaan en 3km per zak patat voor iemand van 70kg. --Jasper.


Date: Wed Mar 21 14:07:55 2007

text = Bananen staan bekend als fruit dat voedzaam, gezond en makkelijk te verteren is. Bovendien leveren ze veel energie en verbeteren ze het uithoudingsvermogen. Bij veel bekende atleten zoals hardlopers, tennissers, voetballers en wielrenners maken bananen deel uit van hun dagelijkse dieet. Bananen behoren tot de meest koolhydraatrijke verse vruchten. Een banaan bevat ongeveer 2 keer zoveel koolhydraten als een andere verse vrucht. Een banaan is een uniek stuk fruit dat zowel glucose (snelle koolhydraten) als zetmeel (trage koolhydraten) bevat. Glucose functioneert als een snelle hongerstiller omdat het direct in het bloed wordt opgenomen. Daarentegen moet zetmeel eerst omgezet worden tot glucose. Dit relatieve trage omzettingsproces in het lichaam, zorgt ervoor dat men niet snel honger krijgt na het eten van een banaan. Daarom is een banaan de perfecte oplossing voor een gezonde energiebron voor zowel de korte als langere termijn! Hoeveel minuten kun je lopen na het eten van een rijpe banaan? Klik hier voor een overzicht (PDF). /Ronald


Date: Thu Feb 8 22:10:48 2007

text = Zijn lopers nou ook significant vaker vegetarier? Sheila


Date: Mon May 29 12:18:45 2006

text = Een lekker calorierijk taartje, lekker voor na het lopen! Tarte tatin, oftewel omgekeerde appeltaart. Nodig voor t deeg: 220 g bloem, 1 ei, 140 g boter in stukjes, 3 eetlepels suiker en een snuf zout. Dit alles meng je tot een deegje. Even laten rusten in de koelkast terwijl je ondertussen in een pan met een dikke bodem 100 g boter met 200 g suiker heel langzaam laat smelten/karamelliseren tot bruin(niet in roeren, alleen pan heen en weer schudden)en 6 elstarappels schilt en elk in 4 stukjes snijdt. Deeg uitrollen tot grootte van de vorm. Appelstukjes met bolle kant naar onderen in vorm, boter/suikermengsel er over heen gieten en tenslotte deeglap er bovenop draperen. In voorverwarmde oven (200 graden)45 minuten. UItstorten op bord. Lekker met vanilleijs! Roos


Date: Wed Jan 25 15:29:50 2006

text = Een simpel gerecht voor de hardloper: pasta giallo. Laat roomboter in een braadpan smelten en vermaal ondertussen met een staafmixer twee gele paprika's tot pulp. Doe deze pulp vervolgens in de braadpan. Voeg wat zout en peper toe en laat het geheel gedurende lange tijd sudderen en indikken. Zet een pan water op hoog vuur voor de pasta en maak deze klaar zoals je gewend bent. Vervolgens doe je deze saus over de pasta samen met wat geraspte Parmeggiano. Zoals sommige hardlopers zich misschien kunnen herinneren is dit gerecht ook in een rode variant te bereiden; de zgn. pasta rosso. // - eric




  • Opmerkingen: Mail to: Jasper

    x bezocht